MNB
MNB - 2

Hírek

Kutyameleg

2017. június 23., 17:07

Hetente átlagosan egy kutyát visznek be hőgutával az állatorvosi rendelőbe Szombathelyen - még mindig nem vigyáznak kellően a gazdik a kedvenceikre. Általános felhívás, hogy tűző napon és autóban tilos ott hagyni a kisállatot és ivóvizet mindig tartsunk magunknál.

Kutyameleg

Dió nagyjából négykilós csivava - ő legalább egy liter vizet megiszik naponta, amikor hőség van. Gazdája szerint nagyon megviseli a kiskutyáit a nyári meleg, így mindent megtesz, hogy elviselhetőbbé tegye számukra.

Ez az egyik módszer: Adél gerániumolajat cseppent a vízbe, azzal spricceli le az apró négylábúakat, ennek nemcsak hűsítő, hanem bőrregenáró, kullancsriasztó hatása is van. A rutinos gazdi a kutyák ivóvizét legalább naponta háromszor cseréli.

Horváth Adél
“Ha kertbe megyünk ki, nekünk van homokozónk, ez a kagylóhomokozó, meg van töltve vízzel, ott nagyon szeretnek pancsolni a kutyusaink. Maguktól belemennek a vízbe, de át is szoktam vizezni őket, ami két perc alatt megszárad a tűző napon. Az árnyékot keresik ők is. Kevesebbet játszunk, sokat szoktak labdázni, mivel nem szeretném, hogy hőgutát kapjanak, szívük leálljon.”

Nála ilyen még nem fordult elő.  Az ideiglenes gazdiként is tevékenykedő állatvédő azt is elmondta, hogy a jeges ivóvizet nem javasolja, mert megfázhat a kutyák torka, éppúgy, mint az emberé. A kölyök- és felnőttkutyák egyaránt rosszul viselik a hőséget.

Varjú Gábor - állatorvos
“Alapvetően nem a bundahossz befolyásolja azt, hogy az adott fajta fenyegetett-.e ezzel a veszéllyel, vagy nem, inkább az egyéb testalkati tényezők, a rövid orrú, nyomott arcú, bulldog típusú kutyák azok, akik igazán ki vannak téve neki. A hosszú vagy rövid szőr nem jelent különbséget, legalábbis nem észleljük, hogy ebben bármi különbség lenne.”

Az állatkórházba a nyár beköszöntével szinte minden héten hoznak be kutyát hőgutával. Itt mindig van friss víz a váróteremben a betegeknek.