MNB - 2
MNB

Hírek

Kutyaterápia a börtönben

2013. július 26., 09:56

Kutyákat tanítottak elítéltek és a négylábúak nevelték a fogvatartottakat a szombathelyi börtönben. A terápiás program most zárult: sikerrel, hiszen jól vizsgáltak a rabok és a négylábúak is.

Kutyaterápia a börtönben

Két hónapos kutyaterápiás képzés zárult a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben. Hat fogvatartott dolgozhatott kutyákkal, a négylábúak a Fekete István Állatvédő Egyesület gondozottjai. Hasonló állatterápiás programra volt már példa a hazai büntetés-végrehajtásban.

Tóth Tamás - intézetparancsnok, Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet
„Ez a program, ami nálunk van, ez igazából Szatmárnémetiben folyik így, hogy állatmentő egyesületek kutyákat hoznak a börtönbe és fogvatartottakkal szocializálják őket, hogy könnyebb legyen utána kiadni gazdáknak. Eközben a fogvatartottaknak a szocializációja is megtörténik, egy ilyen kölcsönhatáson alapul.”

A program nyomán könnyebben találhatnak otthonra – ezt remélik az állatvédők.
A börtön lakói felelősségvállalást, türelmet, fegyelmet tanultak az állatoktól.

Póhr Péter - kutyakiképző
„Nagyon vártunk minden egyes alkalmat, hogy foglalkozhassunk velük, mert jó volt, nem csak a kijövetel miatt, hanem alapban is, hiszen javarészt olyanok vannak itt, akik foglalkoztak kint is kutyákkal, vagy volt nekik, nekem is volt, aztán így még jobb volt. Így elment az idő is vele.”

Rozsdit, a vizslát kiképzője örökbe is fogadja, a hétvégén „szabadulnak”. Egy másik kutya pedig az egyik börtönőrnél talált otthonra. A kutyakiképzésre több mint 50 rab jelentkezett a szombathelyi börtönben, közülük választották ki azt a hat elítéltet, akik dolgozhattak az ebekkel. A nagy érdeklődés miatt ősszel folytatódik a kutyakiképzés.