Hírek

Küzdelem a falfirkák ellen

2010. november 17., 04:31
Új módszereket vetne be az önkormányzat a graffitik ellen. A napokban Pécsen tanácskoztak a szakemberek az új lehetőségekről. Az akció tavasszal kezdődhet. Szakemberek szerint ezt követően szükség lenne a térfigyelő kamerarendszer fejlesztésére és városi járőrszolgálat beindítására is, hogy megakadályozzák a falak újbóli összefirkálását. A városi költségvetésben külön forrás nincs a graffitik eltávolítására. Tavaly mintegy félmillió forintot fordítottak erre a célra.
Küzdelem a falfirkák ellen

A Hunyadi utcai aluljáróban már alig találni szabad falfelületet. Szinte minden négyzentcentimétert összefirkáltak már az  ismeretlen tettesek. Az alig egy éve átadott Belsikátorban sem sokkal jobb a helyzet. Itt ráadásul nemcsak a falak, hanem még egy bejárati kapu is áldozatul esett a rongálásnak.

Nagy Csaba
"Mindenképpen bosszant engem is. Talán a legjobb megoldás, ha ezt úgy kezeljük, hogy rendbe kellene teni. A másik meg az, hogy helyet kellene adni azoknak, akikben hasonló igény van a graffitik készítésére."

A Savaria mozi csak néhány napja, november 4-én nyitotta meg kapuit, a külső felújítást követően. A rongálók azonnal megjelentek. November 5-én hajnalban, miközben a biztonsági őr körbejárta az épületet, azt vette észre, hogy két fiatal éppen firkál a frissen festett falra. A tettesek az őr láttán rögtön elszaladtak. A falfirkát azóta eltüntették. De nincs garancia arra, hogy az alkalmi rongálók nem térnek vissza, ezért  hatékony és végleges megoldást keresnek a problémára - mondja a mozit is üzemeltető önkormányzati cég vezetője.

Grünwald Stefánia -  igazgató, AGORA
"Létezik módszer arra, hogy impregnáljuk ezeket a köveket. Árajánlatot is kértünk. 16 euró a legolcsóbb ár, ez 5 m2- falfelületre elég. És állítólag ez az anyag 25 lemosást tesz lehetővé."

Ez az új technológia a mozi esetében közel 1 millió forintos költség lenne, mondja az AGORA vezetője. Keresik rá a forrást. De az önkormányzat sem tétlen. Nemrég Pécsen volt ebben a témában megbeszélés, ahol -  Szakály Gábor szerint - Szombathelyen is alkalmazható ötleteket vitattak meg.

Szakály Gábor - önkormányzati képviselő
"Vannak speciális technológiák, amelyek az eltávolítást segítik. Különböző vegyszeres és egyéb technológiák. Ezeket tanulmányozzuk és ezeket fogjuk bevetni a graffitik ellen. A másik, hogy a szociális szövetkezetekben történő foglalkoztatás, amelynek keretében közfoglalkoztatott munkásokkal végezzük el a falfirkák eltüntetését. Ezzel csökkenthetők a költségek."

Az önkormányzat tavaly mintegy félmillió forintot fordított a falfirkák eltávolítására.  Gondot jelent az is, hogy az ismeretlen graffitiseket szinte lehetetlen elkapni. Csoportosan dolgoznak, figyelőkkel.