MNB - 2
MNB

Hírek

Küzdelem a medvetalp ellen

2018. augusztus 03., 18:43

A kaukázusi medvatalp visszaszorításán dolgoznak Vépen az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. A különleges, több méteres növény érintése nagyon veszélyes: az égési sérüléshez hasonló tüneteket okoz - a fájdalmas seb akár évekig megmaradhat.

Küzdelem a medvetalp ellen

Ilyen hatalmas növények élnek a vépi patakparton. A helybeliek tudják, hogy a kaukázusi medvetalp nagyon veszélyes, nem is járnak a környékre. Nemrég lepermetezték őket, ezért tűnnek száraz kórónak. A beavatkozás nélkül javában zöldellnének. Korábban kaszálással próbálták ezt az özönnövényt kiirtani innen, de az eredménytelennek bizonyult - emiatt döntöttek a vegyszerezés mellett.

Markovics Tibor - igazgató, Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
“Látszik, hogy nem volt száz százalékos az eredmény, úgynevezett tőlevélrózsákat itt a környékünkön is megtekinthetünk, és nem zárható ki, hogy azok az egyedek, amelyek virágos állapotban voltak, azok tőlevélrózsáinak egy része még kihajt. Tehát ezt egészen biztos, hogy még hosszú éveken keresztül még követni fogjuk, illetve a környezetét is a területnek, hiszen a magok azok messze elkrülhetnek, ha a szél beleviszi mondjuk a patakba, az akár kilométerekkel odébb is csírázhat.”

Itt, Vép közepén egymás mellett él a kaukázusi medvetalp és a hazánkban is őshonos közönséges medvetalp - utóbbi kisebb, és egészségügyi problémát nem okoz. Az ázsiai eredetű faj néhány magyarországi helyen évek óta megtalálható, regisztrálták és vizsgálták is őket.

Balogh Lajos - botanikus muzeológus, osztályvezető, Savaria Múzeum
“Szerencsére még csak arborétumokkal bíró városok környezetében található meg, például Zircen elég szépen terjed, illetve a szombathelyi arborétumban is tapasztaltuk elvadulását, de most nincs, ugyanakkor itt, a vépi kastély melletti kastély alatt, a Kozár-Borzó patak mentén több mint negyed százada ismerjük az előfordulását, amellyel kapcsolatban tudományos vizsgálatok is történtek már, illetve a visszaszorításukra kísérlet.”

Most a cél az állomány teljes kiirtása.

Kevés az esélye, de nem zárható ki, hogy a kertjében találkozik valaki ezzel a növénnyel. Zsenge korában úgy néz ki, mint a pasztinák, könnyen összetéveszthető ezzel a répafélével - még a gyökerük is hasonló, hiszen rokon fajok. Ha a szabad bőrfelület érintkezik a növénnyel, fájdalmas, erős bőrpír, bőrgyulladás jelenik meg, de akár fel is hólyagosodhat, mint az égési sérülésnél - viszont sokkal lassabban, akár évek alatt gyógyul csak meg. Ha mégis hozzáér valaki a kaukázusi medvetalphoz, azappanos vízzel mossa le az érintett bőrfelületet, súlyosabb esetben azonban orvosi ellátás szükséges.