MNB
MNB - 2

Hírek

Küzdelem Napja

2020. január 27., 14:20

Az ország minden pontjáról érkezett vitézek csaptak össze Szombathelyen, a második alkalommal megrendezett Küzdelem Napján. Az érdeklődők megismerhették a Mátyás korabeli harcmodort és a fegyverzetet is. A főszervező Hunyadi Mátyás Fekete Serege Hagyományőrző Csoport célja a látványos programmal nem csak az ismeretterjesztés volt, hanem az is, hogy minél több fiatal is csatlakozzon hozzájuk.

Küzdelem Napja

Hatalmas taps fogadta a középkori harcosokat a honvédség Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi központjában berendezett alkalmi arénában. A Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület elnöke is köszöntötte az érdeklődőket.

Lasch Béla – elnök, Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület
„A mai napnak is az egyik fő célkitűzése az, hogy bemutassuk, hogy a középkorban, Mátyás király korában milyen harci eszközökkel dolgoztak a katonák, hogy védték az országot, milyen áldozatokat hoztak a hazáért.”

A hagyományőrzők talpig vasban csaptak össze, hasonlóan, mint a középkorban. Az érdeklődők megismerhették a korabeli harcmodort és a harcosok felszerelését.

Hénap Miklós – tag, Ferreus Lupus Buhurt SE, Budapest
“Ez egy XIV. századi brigantin vértezet, gyalogos páncél. Ezek itt szelvényezett acéllapok vannak rászegecselve, illetve a térd kupa, hozzá pedig a pillangó, ami az oldalról ért térdkalácsra irányuló ütéseket védi.”

Öltözékük és fegyverzetük viselése önmagában is komoly fizikai erőnlétet kíván.

Gulyás Anna
„Az én páncélom, mondjuk most nincs rajtam a mellvértem, de azzal együtt 25 kilós, sisakkal, mindennel együtt. Igen, nehéz. A sisakban nem lehet levegőt kapni, de én imádom.”

A Küzdelem Napját második alkalommal rendezték meg Szombathelyen.

Bondár György – parancsnok, Hunyadi Mátyás Fekete Serege Hagyományőrző Csoport
„A célunk az, hogy népszerűsítsük a hagyományőrzést, illetve, hogy ezt a középkori harcmódot be tudjuk mutatni minden érdeklődőnek, gyereknek, felnőttnek.”

A legtöbben gyermekeikkel együtt érkeztek a programra.

Katona András
„A gyerekeket – úgy gondoltuk, hogy – érdekelni fogja, hogy hogyan harcoltak régen. Főleg a kisfiamat, ő nagy kardos. Megmutatod a kardodat? Úgyhogy ő már kétévesen is nagy kardos volt, még az is lehet, hogy valamikor majd ő is fellép itt a 28. küzdelem napján.”

A gyerekek korabeli kézműves foglalkozáson is részt vehettek, kipróbálhatták például a pecsételési technikákat, a billogozást, és felpróbálhatták akár a nehéz páncélinget is.