Hírek

Lakáskörülményei miatt demonstrált egy bérlő

2010. február 15., 17:33
Egyszemélyes tüntetésbe kezdett ma reggel az egyik önkormányzati bérlakás bérlője a szombathelyi Városháza előtt. Horváth Rudolf rossz lakhatási körülményeire kívánja felhívni a figyelmet. Az önkormányzat anyagi hozzájárulása nélkül a SZOVA nem tud a lakások felújítására költeni, a befolyó bérleti díjak pedig nem nyújtanak fedezetet erre a célra. Tovább nőttek a cég kintlevőségei, így már több mint 200 millió forinttal tartoznak a bérlők.


Horváth Rudolf ma reggel 8 órakor transzparensekkel és táblákkal felszerelkezve tüntetésbe kezdett a Városháza előtt. Nyolc hónapja utaltak ki neki egy Kötő utcai bérlakást a régi, rossz állapotú ingatlan helyett, akkor ő elfogadta a cserét. Azt mondja, amikor beköltöztek, nem látszott, hogy mennyi hibája van a lakásnak. Most a rossz körülmények miatt demonstrál.

Élettársával öt gyereket nevelnek, közülük kettő fogyatékkal él. A férfi szerint lakhatási körülményeik veszélyeztetik a gyerekei életét.

Szijártó Győző - ingatlankezelési egységvezető, SZOVA ZRt.
"Hűl a folyosón, a külső falszakaszon és még alá is van pincézve."

A SZOVA egységvezetője a lakás gyenge pontjait mutatta. A födémnél beázik a plafon, ezt tavasszal javítják. Más munkákra nincs pénz. "Mikor ilyen az idő, beázunk, rendesen folyik a víz." A nyílászárók nem zárnak rendesen, a konyhában penészesek a falak, a szekrény és az edények is.

A lakás komfort nélküli, fürdő nincs, WC is csak az udvaron. A SZOVA egységvezetője szerint a teljes felújítás rengeteg pénzbe kerülne. "Megoldást az átfogó felújítás jelentene, ez több 10 vagy 100 millió forint is lehet."

Szerinte a bérlők is sokat tehetnek azért, hogy a körülmények javuljanak. Diszperziós festék helyett például meszelni kellene, akkor szellőznének a falak. "A használatban kell változtatni. Fűteni kell a konyhát és gyakrabban szellőztetni. Ezzel meg lehet előzni a problémát."

Szombathelyen közel 80 bérlakást kellene helyreállítani. A SZOVA Zrt. idén a lakbér-bevételekből nem tud korszerűsítésre költeni, mert romlott a pénzügyi helyzete. 2009-ben további 84 millió forinttal nőttek a kintlévőségeik, így a bérlők összesen már 215 millióval tartoznak a cégnek.