Hírek

Lakáspiaci körkép

2011. január 26., 17:55
Alacsony lakásárak, egyre növekvő kereslet - így lehetne jellemezni az ingatlanpiacot Szombathelyen és környékén. Egyre többen nem tudják fizetni a megemelkedett törlesztőrészleteket, így áron alul adják el az ingatlant, és költöznek inkább albérletbe. Ez a helyzet -úgy tűnik- kedvez a befektetőknek.
Lakáspiaci körkép

 "Tájékozódtunk az ingatlanpiacon és mindenhol azt a választ kaptuk, hogy nem lesz érdemes eladnunk."
- mondja ez a nő, aki kérte, hogy arcát ne mutassuk. Évekkel ezelőtt svájci frank alapú hitelt vettek fel a lakásukra, most 110 ezer forintot kellene fizetniük, de nem tudják törleszteni, pedig a család mindkét tagja másodállást is vállalt. Türelmi időt, majd csökkentett törlesztést kértek a banktól, de ezzel csak tolják maguk előtt a kifizetendő összeget. Eladnák a lakást, de azzal újabb adósságuk lenne.

"Annak idején vettük 9,5 millióért, most kb. el tudnánk adni 7,5 millióért jó esetben, ha el tudnánk adni. A hitel viszont 4 millióval több lenne mint amennyi ér a lakás, illetve amennyiért el tudnánk adni és maximum személyi hitelben tudnánk átvállalni, de az nem szeretnénk, úgyhogy küzdünk tovább."


Nem ők az egyetlenek, akik ilyen helyzetbe kerültek. Ezt az irodát naponta keresik fel hasonló problémákkal.

Szandi László - irodavezető
"Megnőtt a problémás ügyfelek száma, 2010-ben jelentősen nőtt a kényszereladások száma, várhatóan 2011-ben ezek növekedni a fognak a hitelezési problémák miatt."

Azt tanácsolják, ha valaki hitelproblémával küzd, mindenképp még időben vegye fel a kapcsolatot az érintett bankkal. Sok esetben jelenthet ez ideiglenes megoldást. Az ingatlanárak drasztikus csökkenése miatt megnőtt a kereslet - mondja az iroda vezetője. Ezzel egyidőben megnőtt a kereslet az albérletek iránt is, sok család kényszerül albérletbe költözni. Valószínűleg ezt ismerhették fel időben a befektetők is - mondja a szakember. A kereskedő szerint a következő 3-5 évben nem várható az ingatlanpiacon jelentős változás.