Hírek

Lakásrendelet-tervezet

2010. november 18., 15:18

Jövő májusra teljesen összeomolhatott volna Szombathely bérlakás-gazdálkodása, ha maradnának azok a szabályok, amelyet az előző városvezetés alkotott meg - hangzott el azon a mai sajtótájékoztatón, ahol a novemberi közgyűlés elé kerülő új lakásrendelet tervezetének főbb pontjait ismertették.

Lakásrendelet-tervezet

A lakbérek 20%-os csökkentése csak az első lépés, emellett alapvető strukturális változtatásokra is szükség van, hogy a rendszer fenntartható legyen a következő években is - mondta Marton Zsolt alpogármester. A befizetett bérleti díjakból tudná csak a város felújítani a bérlakásokat, ez azonban lehetetlenné vált a felgyülemlett tartozások miatt.

Marton Zsolt alpolgármester

Az elmúlt időszakban exponenciálisan emelkedett a lakbérhátralékok mértéke. 2008-ban 100 millió forint volt, 2009 októberében pedig már 150 millió forinttal tartoztak az önkormányzati lakásokban élők.

 

Ez az összeg ez év végére már 197 millió forintra duzzadt. A nagy hátralékkal rendelkezők, kilátástalan helyzetbe került bérlők számára jelenhet megoldást egy új bérleményi forma bevezetése.

Szakály Gábor tanácsnok

olyan szociális szállásokat hozunk létre, olyan erős szociális munkát fogunk elindítani, amely azt jelenti, hogy napi szinten fogjuk ezeknek a családoknak az életvezetését segíteni.

 

A lakbértámogatási rendszer továbbra is érvényben marad, azonban megszűnik a várólista. Ezentúl minden megüresedett bérlakásra, azaz a szociális és a piaci alapúra egyaránt, pályázatot kell beadni. A kérelmeket egész évben folyamatosan lehet benyújtani, megszűnik az évi egyszeri, február 15-i határidő. Az új rendelettől azt várják az előterjesztők, hogy egy éven belül önfenntartóvá válhat a rendszer.