Hírek

Lakástűz Oladon

2020. szeptember 14., 20:15

Spórolni akartak az áramszámlán, ezért szabálytalanul kis kempingpalackokon főztek – egy ilyen robbant fel pontosan 30 évvel ezelőtt az Oladi lakótelep egyik társasházának 7. emeletén. A detonáció akkora volt, hogy a közeli játszótérre repült egy erkély, és a liftház is komolyan károsodott. Csodával határos, hogy csak a robbanás epicentrumában lakók sérültek meg. Péntek este egy közeli ház 6. emeletén is tűz ütött ki.

Lakástűz Oladon

Tűz keletkezett az egyik Kodály Zoltán utcai magas ház 6. emeletén. A tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre. Valószínűleg egy televízió elektromos zárlata okozott problémát, berendezési tárgyak égtek, a tüzet porral oltóval sikerült eloltani. Pénteken este ideiglenesen 60 embernek kellett elhagynia otthonát.

Hatalmas lángokkal égett a 7 emeleti lakás 1990. szeptember 14-én délután. Nem sokkal a tűzoltók után az abban az évben alakult városi televízió stábja is a helyszínre érkezett. A korabeli felvételeken jól látszik a detonáció ereje, még az alsóbb lakások ablaka is kitört. Akkor még csak néhány ház állt a lakótelepen, az esetre mindenki ma is élénken emlékezik.

Nagy András
„A Kodály 15-ben lakunk, és pont a garázsban ténykedtem, mikor ez a hatalmas robaj történt. A garázsom előtt parkolt az apósom és az épület előtt haladt el, tán 100 méterre, mikor az üvegszilánkok kicsaptak és egy hatalmas robbanás, illetve a túloldalon lévő erkély repült a játszótérre.”

Kovács Margó
„Jöttem a munkából hazafelé, mikor megláttam azt a nagy tüzet, és esik le az erkély atűz által és egy csomó ember ott van. Hát én nem is mertem többet odanézni. Én bementem a saját lakásomba, és tovább nem is néztem. Nagyon-nagyon rossz érzés volt az.

Török Tibor kezdő újságíróként érkezett a robbanás helyszínére.

Török Tibor – ügyvezető, Szombathelyi Médiaközpont
Az erkély gyakorlatilag leröpült a háztömb belseje felé, és ott hevert a játszótéren. A másik pedig az, hogy a lépcsőház tele volt tűzoltó slagokkal, csövekkel. Azt nem tudom, hogy még az oltás, vagy az utómunkálatok voltak, de vízesés-szerűen folyt a lépcsőkön a víz.

A tűzoltók hamar eloltották a lángokat. Kiderült, a villanytűzhely helyett szabálytalanul használt kis kemping gázpalack hibásodott meg, ez okozta a robbanást.

Egyed László – tűzoltósági felügyelő, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
„Az épület szerkezete is megsérült amellett, hogy hárman súlyosan megsérültek a tűz és a robbanás következtében. A tűzoltóság levonta a konzekvenciákat és a teljes lakótelepre kiterjedő, ezer lakásra kiterjedő tűzvédelmi ellenőrzést hajtott végre, ahol az ellenőrzések következtében 52 gázpalackot találtak a lakásokban.”

A tűzoltók arra hívják fel a figyelmet, hogy a társasházakban különösen fontos a szabályok betartása, hiszen egy-egy mulasztás sok ember életét veszélyeztetheti.