Hírek

Lampionos felvonulással emlékeztek Szent Mártonra Szombathelyen

2019. november 11., 14:34

Az ókori Savaria szülötte - aki a Szombathelyi Egyházmegye védőszentje is - 19 évesen belépett a legionáriusok közé, ennek emlékére római kort idéző katonák vezették a menetet. A városban hagyományosan ez nyitja a Szent Márton-ünnepek sorát.

Lampionos felvonulással emlékeztek Szent Mártonra Szombathelyen

A római legiósok fáklyákkal a kezükben vonulnak fel minden évben Szent Márton ünnepén Szombathelyen. Így emlékeznek Mártonra, aki a római birodalom katonájából Tours püspökévé lett.

Szommer Ildikó - intézményvezető, Szent Márton Intézet
“Római alapítású város vagyunk, a legió ezt szimbolizálja, valamint azt is, hogy Márton édesapja is egy katona volt, sőt Márton maga is katonaként kezdte a pályafutását, aztán ismerjük a híres jelenetet, amit szintén katonaként történik, a köpenymegosztás jelenete.”

Kézzel festett befőttesüveg, (09:26) otthon összebarkácsolt színes mécsestartók. A gyerekek saját készítésű lampionokkal készültek az eseményre.

Tánczos Boglárka
“Tavaly is már részt vettünk ezen a felvonuláson a barátaimmal, aztán nagyon megtetszett, ezért most már szerintem minden évben jövünk. - Megmutatjátok a lampiont…? - Igen, sajtosdoboz van kivágva, két pereme tartja, közte kiszínezve… Márton lúdjaival, itt pedig Márton megkereszteli édesanyját.”

Szent Mártonra emlékezve Székely János megyéspüspök úgy fogalmazott: a jócselekedetek fénye világít a sötétben is. Nemény András polgármester azt mondta: Szent Márton példát mutatott a türelemre, az alázatosságra és a másik ember szeretetére.

A Márton-szobornál koszorúzással tisztelegtek a város szülötte előtt a felvonulás résztvevői.