MNB - 2
MNB

Hírek

Lanyhul a házasodási kedv

2011. február 15., 10:37
Február 13-a a házasság világnapja, ehhez kapcsolódva 10-e és 20-a között a házasság hetét ünnepeljük. A házasulási kedv évről évre kisebb lesz. 10 év alatt Szombathelyen kétszázzal csökkent a házasságkötések száma.
Lanyhul a házasodási kedv

Tavaly 306 jegyespár fogadott egymásnak örök hűséget, 70-nel kevesebb, mint az azt megelőző évben. A házasulási kedv tehát városunkban is egyértelműen csökken. Idén eddig mintegy 160-an jelentkeztek be az anyakönyvvezetőknél, de vannak olyanok is, akik eddig csak az internetes esküvői naptárban foglaltak időpontot.

Dr. Bognár Judit irodavezető, Okmányiroda
"Mint ahogy az már évek óta látszik a nyári hónapok a frekventált hónapok, egész június, július, augusztus-ban nagyon sok hétvége már betelt. A kora délutáni órákban, illetve az esti órákban 7 óra fél nyolc körül vannak még időpontok." 


Vannak olyan napok is, amikor 10 esküvői előjegyzés van a naptárban. Egyre népszerűbb a külső helyszínen tartott ünnepség. A többség még mindig igényli az egyházi szertartást is. Az evangélikus templomban évente 10-15 esküvőt tartanak, ez a szám úgy tűnik nem csökken.

Gregersen-Labossa György evangélikus lelkész
"Azt gondolom, a házasság mint éték nincs válságban, az emberek azok válságban vannak, meg ez a kor ahol élünk általában nem kedvez az értékeknek. Ez nemcsak a házasságra igaz, igaz a művészetre, a szépre, a jóra, az erkölcsre. Egyszerűen egy olyan közegben élünk, az emberiség olyan időszakában ahol ezek megkérdőjeleződnek."


A lelkész szerint a házasságkötés időszaka ugyanúgy kitolódik, mint a gyerekvállalásé. A párok több évig élnek élettársi kapcsolatban, és tovább tart megteremteni az egzisztenciájukat. Ma, Valentin napján is tartottak esküvőt  a Városházán.