Hírek

Lassan befejeződnek a tavaszi metszési munkálkatok Szombathely területén

2021. február 19., 19:18

270 hektár zöldfelületen évente több ezer fát metszenek meg ilyenkor a SZOMPARK munkatársai. A napokban Herény, Gyöngyöshermán és Petőfi-telep városrészeken a tavaly szeptemberig bejelentett lakossági metszési kéréseket teljesítik.

 

Lassan befejeződnek a tavaszi metszési munkálkatok Szombathely területén

Emelőkosaras autó segítségével metszik éppen a fákat a Dózsa György utcában. A napokban a város különböző területein végzik az ilyenkor szokásos munkákat a SZOMPARK munkatársai.

"Az egyik legzöldebb város."

Bőven akad dolguk a parkfenntartó embereinek, hiszen Szombathely az összesen 270 hektárnyi belterületi zöld felületével lakosságszámra vetítve a legzöldebb városok közé tartozik.

"Olyan 3-400 fának a metszése fog ebben az évben megtörténni."

A metszési munkákat terv szerint végzik. A fa fajtájától függően 3-5 évente érnek vissza ugyanoda, de a lakossági igényeket is ilyenkor teljesítik.  

Kiss Dávid - ügyvezető igazgató, SZOMPARK Kft.
“Minden évnek a szeptember 15-ig lehet bejelenteni ezeket a metszéseket, és akkor a metszési tervbe ezeket beépítjük és ilyenkor végezzük ezeket a munkákat. Ezek döntően arról szólnak, hogy árnyékol a fa, valamilyen módon űrszelvénybe lóg, vagy esetleg a házhoz hozzáér és a növekedésével károsítaná a lakóközösségek életterét, és ezeket szüntetjük meg jelen pillanatban.”

Ha a vegatációs időszakban jelentkezik olyan probléma, amit metszéssel kell orvosolni, akkor a SZOMPARK munkatársai a metszési szezonon kívül is eltávolítják a zavaró vagy balesetveszélyes ágakat.