Hírek

Látni és látszani

2019. november 14., 14:55

Az autóvezetéshez szükséges döntések és mozdulatok 90 %- a a látástól függ. A közlekedésben ezért különösen fontos, hogy a legfőbb érzékszervünk jól működjön. De nem csak látni, hanem látszani is kell. Erre és az egyén felelősségére hívja fel már 2012-től az ORFK Balesetmegelőzési Bizottsága a figyelmet. A Látni és látszani kampányban autószervizek és optikák is részt vesznek.

Látni és látszani

Eső, köd, rövidülő nappalok. (12.24) Ilyenkor sokkal rosszabbak a látási viszonyok, nehéz észrevenni például a zebrára lépő gyalogost. A kivilágítatlan biciklisek is komoly veszélyt jelentenek.

„Mi lehet fontos az autókon, mit vizsgáljunk meg az őszi-téli Látni és látszani kampánnyal kapcsolatban? Egy autó tekintetében mi lehet fontos? A téli gumik használata, látjuk, hogy igen. Látom, hogy ön már használja precízen pontosan. A világítás, fényszóró, a világításnak a beállítása, a működőképessége.”

Az őszi-téli átállás problémáira az egyik szombathelyi benzinkúton hívták fel a rendőrök az autósok figyelmét.

Lukács Gyula
„Most már teljesen fel lett szerelve, tehát a ki lett cserélve a nyári gumi télire, meg lett nézetve a hűtőfolyadék és az ablakmosó téliesítve van-e.”

A közlekedésbiztonsági akció keretében apró ajándékokkal is kedveskedtek a rendőrök: az autósok többek között jégoldót, páramentesítőt és láthatósági mellényt is kaptak.

Szanati Mátyás
„Én nagyon fontosnak tartom ezt a kampányt, és én is szeretném ezt abszolút támogatni, ugyanis nagyon sok közlekedési baleset van, és nagyon sokszor tapasztalom én is itt a városban, hogy nagyon sokan világítás nélkül közlekednek, és ha műszaki hibás az autó, vagy valami történik, akkor egy ilyen mellény mindig legyen az autóban.”

2012-től rendezi meg országszerte a rendőrség a Látni és látszani kampányt, melyben arra hívják fel a figyelmet, hogy a közlekedés minden szereplője sokat tehet a balesetek megelőzése érdekében. Az elmúlt időszakban országosan olyan sok tragédia történt a magyar utakon, hogy az ORFK vörös riasztást adott ki. Vas megyében is romlott a helyzet.

László Péter – közlekedésrendészeti osztályvezető, VMRFK
„Sajnos az őszi időszakban megszaporodtak a balesetek. Valószínű, hogy köze van a megváltozott időjárási viszonyoknak is hozzá. A járművezetők nem alkalmazkodtak hozzá, figyelmetlenebbek, és ezáltal több baleset is történik most a közutakon.”

A szemünk a legfőbb érzékszervünk, az információk 80 %-a a látásunkon keresztül ér el bennünket.

Perjési Péter – látszerész mester, Perjési Optika
„Egy rosszul látó ember, még az 5 % is, amit a sötétben látnánk, ő ennél is jóval kevesebbet lát. Könnyű belátni, hogy ez nagyon-nagyon kevés. Akár látásélesség, akár kontraszt látott kép esetében. Aki ilyen helyzetben van, annak javasoljuk, hogy egy látásellenőrzést végeztessen el.”

A Látni és látszani kampányhoz csatlakozott szervizekben ingyenesen nézik át a gépjárműveket, az optikák pedig térítésmentesen végzik a közlekedők látásvizsgálatát.

Nagyidai Zoltán – tulajdonos, Trend Optika
„A szemészeti szakrendelőinkben igyekszünk felhívni a gépjárművezetők figyelmét a látásélesség fontosságára.”

A Látni és látszani akcióban részt vevő szervizek és optikák listája a kampány honlapján olvasható: WWW.LATNIESLATSZANI.HU