MNB
MNB - 2

Hírek

Lazáry Viktornak nem megy az igazmondás - Czeglédy Csaba sajtóközleménye

2011. február 16., 12:21
Megdöbbenve olvastam a megyei napilapban Lazáry Viktor alpolgármester nyilatkozatát, ugyanis kisebbfajta Guiness-rekord négy valótlanság állítása egy rövid interjú keretében.

Lazáry alpolgármester határozottan állítja, hogy a városi sportszolgáltatónak - mielőtt lecserélték volna a vezetőjét - 0-4 millió forint volt a bevétele. Nem igaz.
2008-ban, amikor még egész évben a korábbi ügyvezető vezette a sportszolgáltatót, az értékesítés nettó árbevétele 19.697.000 forint volt. A 2009-es évben, amikor még 5 hónapig a korábbi ügyvezető volt pozícióban, az árbevétel elérte a 32,9 millió forintot. Igaz, tegyük hozzá, mivel ebben az évben a sportiskolát a sportszolgáltatóba integráltuk, ez eleve megnövelte a bevételek mértékét (hozta a közös cégbe a sportiskola a saját bevételét). Tragikusnak tartom, hogy a város alpolgármestere nem készül fel egy nyilatkozat előtt a nyilvános, könnyen hozzáférhető adatokból. Feltételezni sem merem, hogy bár pontosan tudja a számokat, mégis mást állít...
 
Szomorú, hogy az alpolgármester összemossa a Haladást működtető többségi önkormányzati tulajdonban lévő céget a Falcot működtető önkormányzati gazdasági társasággal. A Haladás gazdálkodását egyáltalán nem jellemezte káosz tavaly őszig. Azon kevés labdarúgócsapatok közé tartoztunk, akik nem tartoztak a játékosaiknak. Ősztől a dolgozni nem szerető új ügyvezető, valamint az önkormányzat 35 milliós tartozása miatt alakult ki a mostanáig tartó nem túl rózsás helyzet. Lehetett 3 hónapig azt hazudni, hogy a kistulajdonosok tartoznak, ezért van gond, de azért csak kiderült december közepére, hogy pont az a 35 millió hiányzik, amelyet tavasszal többek között Lazáry Viktor akkori sportbizottsági elnök javaslatára húztak le a Haladás költségvetéséből a többségben lévő fideszes városi képviselők. Lazáry akkor azt nyilatkozta, hogy ezt a pénzt majd "megszerzik" szponzoroktól. Egészen Spanyolországig sikerült futniuk a nagy szponzorkeresésben, látjuk, pontosabban nem látjuk az eredményét...
Az önkormányzat tehát december közepén nem a játékosok felé felhalmozott tartozások miatt adott forrást a Haladásnak, hanem azért, mert önmagának, az önkormányzatnak állt fent tartozása a klub felé (a tulajdonosok szerződésben rögzítették, hogy mindenki az üzletrészének arányában ad támogatást a működésre). Lazáry Viktor is megszavazta a közgyűlésben a döntést. (Azzal ténnyel már nem akarok senkit untatni, hogy a Haladás az önkormányzat által is elfogadott üzleti terve szerint működött a 2010-es évben is...)
 
A Falco esetében akár igaza is lehetne az alpolgármesternek, ha megfeledkeznénk arról az apróságról, hogy 2010 nyarán a Falco teljes tartozását kiegyenlítette az önkormányzat, azaz a 2010/11-es bajnokságnak rendezett körülmények között vágott neki a Falco. Az új városvezetés egy rendbe tett költségvetésű klubot vett át az ősszel, csak éppen nem sikerült menedzselniük a korábban megszokottak szerint a felmerülő problémákat. A Falconál egy valami azonban nagyon nem volt rendben: sikerült egy év alatt több, mint 30 millió forintot több részletben egy fideszes ügyvéd bankszámlájára utalni ügynöki jutalék jogcímen. A káosz szó helyett erre én inkább a disznóság kifejezést használnám...
(A kosárlabdacsapatunk esetében is szinte feleslegesnek érzem arra hivatkozni, hogy a Falco az önkormányzat által elfogadott - amiről Lazáry Viktor is szavazott nem egyszer - üzleti terve szerint működött.)
 
A legkétségbeejtőbb állítást hagytam a végére. Lazáry alpolgármester úgy emlékszik, hogy korábban azt vallotta: csak pályázati források megléte esetén érdemes megvenni a MÁV-ingatlanokat. Nem igaz. Lazáry Viktor többször is kijelentette, hogy azért nem szabad megvenni a MÁV-ingatlanokat 630 millió forintért, mert majd ők - a fideszesek - elintézik, hogy sokkal olcsóbban, akár egy forintért meg lehessen vásárolni a területeket. Nem tudjuk, hogy tárgyaltak-e ősz óta a MÁV-val. Nem tudjuk, hogy tárgyaltak-e a kormányzattal, hogy adják oda nekünk ezeket az ingatlanokat. Egyet biztosan tudunk: a Fidesz irányította parlamenti költségvetési bizottság leszavazta Ipkovich György azon költségvetési módosító indítványát, hogy kapjunk 3 milliárd forintot az új stadion megépítéséhez és a területvásárlásoz. Illetve azt is tudjuk még, hogy a város új polgármestere, akik szintén országgyűlési képviselő, semmilyen városunknak pluszban járó költségvetési támogatásra nem tett indítványt.
 
A MÁV-ingatlanok fejlesztéséhez az első lépés nem más: a területek megszerzése. Két éve mind a MÁV igazgatósága, mind a szombathelyi közgyűlés elfogadta a végleges szerződés-tervezetet az adásvételre vonatkozóan. Csak éppen a fideszes többség megakadályozta a forrás biztosítását.
 
Most itt a lehetőség. Számos városunk érdekét szolgáló ügyben lehetne előrelépni. Csak dolgozni kellene végre!
 
dr. Czeglédy Csaba
MSZP-SZTKE 

frakcióvezető