Hírek

Leesett az első hó

2010. november 29., 17:02
20 cm hó hullott vasárnap a megyében. Egész éjjel dolgoztak a Magyar Közút, valamint Szombathelyen a Szova gépei, hogy járhatóak legyenek az utak. A megyében több helyen is autók, kamion, de még busz is árokba csúszott a síkos út miatt.
Leesett az első hó

A tűzoltókat fakidőlésekhez, a hó súlya alatt leszakadt faágakhoz, ereszcsatornához, vezetékszakadáshoz riasztották. A buszok több esetben is 5-15 perces késéssel érkeztek meg a célállomásokhoz, de előfordult 1 órás, 1.5 órás késés is.

Molnár Péter - riporter

 " Vastag hótakarót kellett letisztítaniuk az autókról azoknak akik kocsival akartak ma reggel munkába menni. Vas megyében vasárnap kora délután kezdődött az intenzív havazás. Szombathelyen és térségében 15-16 cm-nyi hó hullott."

Szabóné Kovács Ilona

"A gyerekek imkádják, ők örülnek neki. Nekünk kicsit kellemetlenebb a vezetés miatt." Altai Ramóna "Nagyon nem örülünk neki. A kisfiam ő persze igen. Nehezen indult a nap, mert sok havat kellett lapátolni otthon."

Szombathelyen az utak reggel mindehol járhatóak voltak, csak a kisebb utcák voltak még latyakosak, hófoltosak. Délelőtt még dolgozott néhány gép, hogy ezeket eltakarítsa.

Skrapits Ágostonné

"Az idősebbek félnek, mert ahol nincs eltakarítva a hó, ott a járdák veszélyesek egy kicsit. Csúszós volt amikor én jöttem."

Még késő délelőtt is sok helyen havasak voltak a járdák. Ezek megtisztítása a magánházak előtt a tulajdonosok feladata.A Szova több mint 20 saját, illetve bérelt géppel takarította az utakat, járdákat, parkolókat az este folyamán. Több tonna sót szórtak ki az utakra.

Vörös Lajos - egységvezető, SZOVA Zrt.

"Történt hótolás és ezzel együtt, mivel hajnali fagyok voltak várhatóak, sószórást is végeztünk."

A hóeltakarításba Szombathelyen bérgépeket is bevonták. Az egyik utcában például egy traktor tolta le a havat.A megye útjai főútjai reggelre mindenhol jól járhatóak voltak. Este azonban még mást tapasztaltak az utazók.

 Sárkány László

"Tegnap, amikor utaztam fel az iskolába, elég ramaty volt az út állapota. szerintem. Lassan lehetett haladni. Hótolóval szinte nem is találkoztunk."

A közút osztályvezetője azt mondja: 50-60 saját illetve bérelt géppel dolgoztak éjjel. 300 tonna sót szórtak ki az utakra.

Horváth László - osztályvezető, Magyar Közút

"Kevés helyen az alsóbbrendű utak havasak. Most, hogy magas hőmérséklet van, azon dolgozunk, hogy ezekről is letoljuk a latyakot,mivel holnaputántól hűvösebb idő lesz és nem szeretnénk ha lefagyna."

 A meterológiai előrejelzések szerint a hét közepétől újabb havazás várható. A hőmérséklet esténként -5, -10 fok körül alakul egyes helyeken. Így várhatóan tartósan megmarad a lehullott hó.