Hírek

Légszennyezettség - Szombathelyen kevésbé volt érzékelhető a rossz levegő

2020. január 20., 13:54

Az elmúlt napokban az ország több településén is meghaladta az egészségügyi határértéket a légszennyezettség. Egy szinte az egész Kárpát-medencét borító meteorológiai jelenség, az úgynevezett hidegpárna gátolta a levegő átkeveredését. Szombathelyen január 10-én mérték az idei legmagasabb értéket. A hétvégén azonban sokat javult a levegőminőség.

Légszennyezettség - Szombathelyen kevésbé volt érzékelhető a rossz levegő

Ilyen képet mutatott a város hétfőn délelőtt az emlékműdombról. Több száz méter a látótávolság.

És így nézett ki Szombathely pénteken ugyanarról a helyről. Mindössze ennyit lehetett látni a városból. A napokig tartó köd nemcsak a közlekedést nehezítette meg, hanem a légzési nehézségekkel küzdők életét is.

Pétervári Tibor - meteorológiai észlelő
„Mikor annyira sűrű a köd, akkor gyakorlatilag ez a talajon van, bent vagyunk egy felhőben. És nagy a légnedvesség, ha ez sokáig fennáll, akkor egyre rosszabb a levegő minősége, mert nyilván nem tud kitisztulni. Alatta megülepszik mind a közlekedésből, mind a fűtésből eredő légszennyezettség.”

Kovács Lászlóné rendszeresen sétáltatja kutyáit a belvárosi Perint-parton. Azt mondja, még otthon is érzi magán a füstszagot.

Kovács Lászlóné
„Most rosszabb a levegő. Főleg így 3-4 napja körülbelül, és főleg az esti órákban.”

A városbanaz elmúlt években megsokszorozódott a forgalom, az autók károsanyag-kibocsátása, valamint (5.40) az ilyen, kéményekből kígyózó sűrű fekete füst rontja leginkább a levegőt. A fűtési időszakban mindig jelentősen megnő a levegőben a kis méretű részecskék mennyisége – mondja a kormányhivatal környezetvédelmi osztályvezetője.Vas megyében három helyről küld rendszeresen adatokat automata mérőállomás. A szombathelyi a kórház mellett figyeli a légszennyezettséget.

Bencsics Attila – környezetvédelmi osztályvezető, Vas Megyei Kormányhivatal
„Szombathelyen kevésbé érzékelhető volt ez a rossz levegő minőség, ugyanis a határértéket meghaladó légszennyezettségi állapot itt nálunk nem alakult ki. Ez alapvetően a kis méretű részecskékre vonatkozóan igaz a magasabb szennyezőanyag tartalom. Itt a napi határérték 50 mikrogramm/m³.”

Az ország több pontján mértek januárban az egészségügyi határértéket többszörösen meghaladó légszennyezettséget. Vas megyében jobb a helyzet, de főként az esti órákban itt is előfordult átmeneti növekedés.

Farkasfa, 01.15. - 110 mikrogramm/m³, 01.20. - 14 mikrogramm/m³
Szentgotthárd, 01.09. - 94 mikrogramm/m³, 01.20. - 10 mikrogramm/m³
Szombathely, 01.10. - 86 mikrogramm/m³, 01.20. - 12 mikrogramm/m3