Hírek

Lélekmozgató program a Magyar Parasport Napja alkalmából

2019. február 22., 12:48

A Magyar Parasport Napja alkalmából “Lélekmozgató” programot tartottak a szombathelyi Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskolában. A rendezvény keretében a diákok több olyan speciális sportágat is kipróbálhattak, melyet  fogyatékkal élő honfitársaink is űzhetnek.

Lélekmozgató program a Magyar Parasport Napja alkalmából

A szombathelyi Kereskedelmi ás Vendéglátói Szakképző Iskola a tavalyi év után idén is csatlakozott a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége által meghirdetett akcióhoz. Az Orlayban ezúttal ülőröplabda, valamint csörgőlabda bemutatóval kezdődött a program. A megyei kézilabda szövetség képviseletében Farkas Ágnes vezényelte le azt a testnevelésórát, melynek keretében a diákok kipróbálhatták azt a sportágat, melyben a látássérültek vetélkedhetnek egymással.

Fancsali Ferenc - testnevelő, Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola
“Úgy gondolom, hogy az iskolának nem csak a feladata, hogy oktasson, hanem neveljen is. Ez egy ragyogó lehetőség arra, hogy a gyerekeket arra neveljük, hogy vannak fogyatékkal élő embertársaik, akik akár parasportolók, akár civil emberek, és hogy miként közelítsenek hozzájuk. Ők nem szánalmat, sajnálatot várnak, hanem azt, hogy az ő eredményeiket is elsimerjék.”

Az egész délelőttöt betöltő program keretében az oktatási intézmény diákjai találkozhattak Ekler Lucával. A Haladás VSE korábbi versenyzője a parasportolók tavalyi Európa-bajnokságán  távolugrásban első, míg 200 méteres síkfutásban harmadik helyezést ért el. Élményeiről, küzdelmeiről tartott nagysikerű előadást.

Ekler Luca - parasportoló, TFSE
“Úgy gondolom, hogy ez egy nagyszerű alkalom arra, hogy a sérült sportolók világát, a mi válágunkat, egy kicsit közelebb hozzuk az épekhez. Így ők is megismerhetik a mi kudarcainkat, küzdelmeinket, és a történetem által talán mindenki közelebb kerül a többiekhez.”

Az Országgyűlés 2017 decemberében február 22-ét a Magyar Parasport Napjának nyilvánította. Így ezen a napon országszerte “Lélekmozgató” programokat tartanak. Így volt ez idén Szombathelyen is.