Hírek

Lelkisegély és áldozatsegítés a veszélyhelyzetben

2020. november 25., 20:24

A koronavírus-helyzet és a kijárási korlátozás következményeként érezhetően megnőtt a krízishelyzetek, valamint a hozzátartozók közötti erőszakos esetek száma. Ezt tapasztalják a lelki elsősegély telefonszolgálat és az Áldozatsegítő Központ munkatársai. A nehéz élethelyzetben lévők hasznos segítségre számíthatnak mindkét szervezet részéről.

 

Lelkisegély és áldozatsegítés a veszélyhelyzetben

Egy héttel ezelőtt tragédia történt a Mikes Kelemen utcában: egy idős asszony kiugrott ötödik emeleti lakásának ablakából, és szörnyethalt. Sajtóhírek szerint háziorvosa kórházba utalta őt, amit a járványidőszakban nem akart vállalni. A kilátástalanság, a veszélyeztetettség-érzet sokszor sötét gondolatokat szül, ilyenkor fontos lenne, hogy a nehéz élethelyzetben lévő ember segítséget kérjen, mielőtt végzetes tettre szánja el magát - mondja a lelki elsősegély telefonszolgálat vezetője. FELIRAT: 116-123 Az ingyenesen hívható szám a nap 24 órájában elérhető, szakképzett ügyelők segítenek a hívónak. (Híradó -  2017.11.03.; Híradó -  2020.04.21.) Korábban háromhavonta, a mostani veszélyhelyzetben kéthetente-havonta érkezik krízishívás: sokan fogalmaznak meg öngyilkossági gondolatokat, és bántalmazott családtagok is felkeresik a szolgálatot.

Szabó Katalin - elnök, Telehumanitas Mentalhygienes Egyesület
"A családon belüli erőszak, van, hogy a hozzátartozó hív vennünket, mert félelemben, bántalmazásban részesül, és csak abban a pár percben tud hívni minket, amíg a bántalmazó nincs ott a közelében, és tőlünk kér segítséget. Akkor elbeszélgetünk vele, próbljuk a krízist oldani, és továbbirányítjuk az Áldozatsegítő Központ felé."

Hasonlóak a tapasztalataik az Áldozatsegítő Központ munkatársainak is. Itt telefonos és személyes segítséget  kérhetnek a bűncselekmények áldozatai. Míg az előző évben a vagyon elleni bűncselekmények száma volt jelentős, most a hozzátartozók közötti erőszak áldozatai keresik fel nagyobb számban a központot. A kijárási korlátozás, az otthoni munkavégzés és tanulás miatti összezártság felszínre hozza a lappangó konfliktusokat. Idén a 86 ügyfél közül 33-an a tavaszi és az őszi veszélyhelyzet alatt jelentkeztek.

"Ennek a 33-nak, aki a koronavírus idejében jelentkezett, a fele a kapcsolati erőszak áldozatai."

A központ ingyenesen és akár anonim módon segít, érzelmi támogatást nyújtanak, tájékoztatást adnak arról, hogy az áldozat védett szállásra mehet, krízissegélyt és állami kárenyhítést is kaphat.  

Kámán-Németh Martina - koordinátor, Szombathelyi Áldozatsegítő Központ
"Ezekből az élethelyzetből nehéz kikerülni úgy, hogy nem terelik jogi útra az ügyeket. Azt pedig laikusként nagyon nehéz megoldani, fontos hogy legyen szakember mögötte. Mi jogi tanácsadást tudunk egyszerű megítélésű ügyekben adni, valamint a jogi segítségnyújtó szolgálaton keresztül ingyenes jogi képviseletet tudunk biztosítani a számára."

A segítséget kérő ügyfelek szinte kivétel nélkül 25 és 45 év közötti nők. November 25. a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja, amely felhívja a figyelmet arra, hogy a szeretet nem erőszakos, bántalmazásnak egy párkapcsolatban nincs helye.