Hírek

Együttműködési lehetőségek

2011. január 20., 15:30
Kölcsönösen segíti egymást ezentúl a Savaria Múzeum és az Iseum Savariense. Erről ma egyeztettek a városházán.  
Együttműködési lehetőségek

Az 1905-ben épült kultúrpalota parkját egykor díszes kerítés övezte, ennek alapját még ma is láthatjuk a Savaria Múzeum körül. A mai egyeztetésen a múzeum igazgatója kérte, hogy a város újra kerítse be a saját tulajdonában álló parkot. Erről még 2008-ban folytattak tárgyalást a felek, de akkor nem sikerült megegyezni. Az új kerítés mintegy 20 millió forintba kerülne.

Dr. Nagy Zoltán - igazgató, vas Megyei Múzeumok Igazgatósága
"Mi nagyon szívesen vennénk ezt. És ha ez megtörténik, és most erre konkrét ígéretet kaptunk, akkor gördülékenyebb az iseumi szerződések megkötése, mert akkor eltekintünk a kölcsönszerződés különböző formáitól és akkor egyszerűbb a dolog."

Az alku tárgya volt még a Derkovits ház raktárépülete is. A múzeumigazgató azt kérte, hogy a város adja bérbe ingyenesen 25 évre az ingatlant, így ott tárolhatnák a Smidt Múzeum anyagát. Cserébe a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága térítésmentesen engedné át azokat a tulajdonában lévő leleteket, melyeket az Iseum kiállítótermeiben mutatnának be.

Lazáry Viktor - alpolgármester
"Arra jutottunk, hogy jövő héten a múzeum és az Iseum készít egy együttműködési megállapodást ezekre a leletekre, illetve a hosszútávú együttműködési megállapodás tervezet elkészül, illetve aláírásra kerül, akkor ezek a kérdések rendeződni tudnak."

Az Iseum projektet júniusban kell lezárni, de a kiállítások előkészítése már folyamatban van. A város szeretné ha az állandó tárlat mellett olyan tematikus kiállításokat is szerveznének, melyek szélesebb célcsoportot is meg tudnak szólítani.