Hírek

Lezárult a jelöltállítás

2019. szeptember 13., 16:13

Szombathelyen három jelölt pályázik a polgármesteri székre, míg a tizennégy egyéni választókerületben összesen 43-an küzdenek a képviselői helyekért. A jelöltek közül ketten indulnak függetlenként.

Lezárult a jelöltállítás

Szeptember 9-én 16 órakor lezárult a helyi önkormányzati képviselő- és polgármester-választás jelöltállítási időszaka. Vas megye 216 településén 423 polgármester, 1680 egyéni listás, 138 egyéni választókerületi képviselőjelöltet jelentettek be. Jelöltek hiányában sehol sem marad el az önkormányzati választás.

Károlyi Ákos vezető, Helyi Választási Iroda
„Szombathelyen a helyi választási bizottság három polgármesterjelöltet vett nyilvántartásba. Továbbá tizennégy egyéni választókerületből tizenhárom választókerületben 3-3 képviselőjelöltet, egy választókerületben, a 8-as számú belvárosi választókerületben pedig négy egyéni képviselőjelöltet vett nyilvántartásba a bizottság. „

Vas megyében 118 településen lesz nemzetiségi választás, de települési nemzetiségi választást csak 39 helyen, köztük Szombathelyen rendeznek. A megyeszékhelyen a nemzetségi listákon 3 szlovén, 5 német, 6 horvát és 10 roma jelöltre lehet szavazni. A jelöltek szavazólapi sorrendje is eldőlt már.

Károlyi Ákos vezető, Helyi Választási Iroda
„A választási eljárásról szóló törvény szerint a helyi választási bizottság sorsolta ki, hogy a jelöltek milyen sorrendben fognak szerepelni a szavazólapokon. A polgármesteri szavazólapon elsőként dr. Nemény András, másodikként Koczka Tibor és harmadikként pedig dr. Balázsy Pétert sorsolta ki a helyi választási bizottság.”

Sorsolással állapította meg a választási bizottság azt is, hogy a választókerületi jelöltek milyen sorrendben szerepeljenek a szavazólapon. A szavazólapok tervezetét a jövő héten ellenőrzi a választási bizottság, megnézik, hogy jól szerepelnek-e rajta a nevek, a jelölő szervezetek, a logók, s ha mindent rendben találnak, megadják a nyomtatási engedélyt. A jelöltek névsora azonban véglegessé csak a választást megelőző napon, 16 óra után válik - eddig az időpontig van lehetőség visszalépésre.