Hírek

Lezárult az E-CONOMY projekt

2019. június 27., 13:56

A szlovén-magyar határtérségben működő kis- és középvállalkozások fejlődését, a kapcsolódási pontok megtalálását segíti a most lezárult E-CONOMY projekt. Létrehoztak egy olyan online platformot és telefonos applikációt, amelyben egymásra találhatnak az azonos szektorban tevékenykedő cégek. A 2018-ban indult program csütörtöki zárókonferenciáján jó gyakorlatokról is beszámoltak.

Lezárult az E-CONOMY projekt

Hat hónapja tesztverzióban működik az E-conomy online platform, ahol a szlovén és magyar vállalkozások parnereket kereshetnek egymás között. Már 34 intézmény és 107 vállalkozás regisztrált a rendszerben, az adatbázis folyamatosan bővül.

Joós Attila - ügyvezető, Webmark Europe Kft.
"Ha megjelenik a magyar piacon egy olyan szereplő, aki szeretne Szlovéniából partnert magának, kitölt egy adatlapot, és a rendszer a szlovén oldalról a magyarok számára, magyar oldalról a szlovén oldalról megpróbálja összepárosítani azokat a vállakozásokat, akik tevékenységkörben, problémákkal hasonló terepen mozognak."

Ezután a vállalkozások személyesen vagy más csatornán felvehetik egymással a kapcsolatot, és kialakíthatják az együttműködést. A rendszer automatikus értesítést küld a potenciális partnerekről.

Császár Zoltán - adószakértő  
"Javasolt nekünk az economy egy partnert szlovén oldalon, aki szintén könyveléssel, adózási ügyekkel foglalkozik a szlovén szabályok szerint, hasonlóan hozzánk, és ők számunkra ideális partnerek lehetnek."

A rendszerben nem csak partnert, de terméket, szolgáltatást is lehet keresni, a vállalkozások folyamatosan frissíthetik profiljukat. Segítséget kaphatnak a cégek ahhoz is, ha a határon túl szeretnének telephelyet létesíteni, vagy új piacot keresnének. Ezzel tovább erősödnek a szlovén-magyar gazdasági kapcsolatok.

Kovács Vince - elnök, Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
"Minden területre kiterjed, ahogy látom részben a turizmus, idegenforgalom, és azok a gazdasági ágak, amelyek eddig is együttműködtek: fémipar, faipar, elektronikai ipar."

Négy partner együttműködésével valósult meg a határtérség gazdasági fejlődését célzó projekt az Interreg program keretében.

Lidija Tusek - projektvezető, Tudományos Kutatóközpont Bistra Ptuj
"Podravina területről érkeztünk, ami nem közvetlenül a magyar határ mellett fekszik. Nagyon fontos számunkra ez a parnerség, hiszen számos lehetőséget nyújt a kis- és középvállalkozások számára. Információt kaphatnak a magyarországi feltételekről, előírásokról."

A legtöbb felhasználó a szolgáltatási szektorból érkezik. Ez a rendszer hatékonyan segítheti a cégeket a nemzetközivé válásban.