Hírek

Lignit és reptér - sajtótájékoztató

2011. szeptember 16., 16:14
Környezetvédelmi kérdésben, valamint a reptér ügyében tartott ma sajtótájékoztatót Ipkovich György és Nemény András. A szocialista országgyűlési képviselők mindkét kérdésben a vasi honatyák összefogását szorgalmazzák.  
Lignit és reptér - sajtótájékoztató
A 8500 milliárd tonna hazai szénvagyon, különös tekintettel a lignitre, nagyobb arányú termelésére ad lehetőséget - ezt fogalmazza meg a nemzeti energiastratégia, melyet a napokban tárgyal a kormány. Ez a passzus aggodalomra adhat okot - fejtette ki Ipkovich György. Emlékeztetett: évekkel ezelőtt nagy port vert fel annak a híre, hogy Torony környékén megindulhatna a lignitbányászat. A képviselő ezért  módosító javaslatot nyújtott be. Azt kívánja elérni, a törvényhozók foglalják határozatba, hogy a szénbányászat fejlesztése során ne nyílhassanak új külszíni művelésű bányák. A megyei országgyűlési képviselőket -pártoktól függetlenül- a javaslat támogatására kéri.
Nemény András a tervezett Vát-porpáci reptér kapcsán azt mondta, hiába kérdeznek, nem kapnak választ arra, hol tart a beruházás, Vas megyében épül-e meg a reptér.
"Egészen pontosan tudjuk, hogy a kínai-magyar 12 pontos együttműködési megállapodás egyik szakaszában szerepel, hogy a kínaiak itt szeretnék a repteret megépíteni."
A szocialista képviselők attól tartanak, ha elhúzódik a vita a helyszín kiválasztásáról, a kínai befektetők nem Magyarországon valósítják meg a beruházást.