Hírek

LMP: lakásenergetikai felújítással kell rezsit csökkenteni!

2013. március 18., 08:43

Az LMP szerint lakásenergetikai felújításokkal, szigetelőrendszerek kiépítésével, megújuló energiák bevezetésével kell csökkenteni a rezsiköltséget – hangzott el az ökopárt Szombathelyi sajtótájékoztatóján.

Horváth Zoltán, a Lehet Más a Politika szombathelyi önkormányzati képviselője a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tájékoztatóval egy időben ülésezik az Országgyűlés, azért, hogy a 10%-os rezsicsökkentéssel kapcsolatos bírósági döntést felülírják, létrehozva a Magyar Energetikai és Közmű-szabályzási Hivatalt, amelynek várhatóan rendeletalkotási joga is lesz. A képviselő szerint az LMP támogatja azt az elképzelést, hogy csökkenjenek a lakókra háruló terhek, ám erre nem jó megoldást talált a kormány.

Bogáti András, az LMP Vas Megyei Szervezetének választmányi tagja szerint hosszú távú rezsicsökkentést a lakások energetikai felújításával kellene megoldani. A civilben megújuló energiaforrások mindennapi hasznosításával foglalkozó szakember hozzátette, hogy az ilyen típusú beruházások három-négy év alatt megtérülnek. Az építőipar fellendülésével is járó beruházások elősegíthetik a kis- és középvállalkozók, valamint a helyi gazdaság megerősödését.

Horváth Zoltán a fentieken túl kiemelte, hogy az LMP kezdeményezésére a szombathelyi önkormányzat Klíma és energiastratégia elfogadására készül. A városi költségvetésbe 9 millió forintot állított be a közgyűlés erre a célra. Az LMP azt reméli a stratégia elfogadásától, hogy a helyi energiafelhasználás csökkenni fog, így az önkormányzat is jelentős összegeket spórolhat meg.

Szombathely, 2013. március 14.

LMP Vas Megyei Szervezete