MNB
MNB - 2

Hírek

Lukácsházi színjátszó találkozó

2019. november 13., 14:17

Bükről, Csepregről, Kőszegszerdahelyről is érkeztek csoportok a harmadik alkalommal megrendezett lukácsházi színjátszó találkozóra. A rendezvény bemutatkozási lehetőséget biztosít a környéken működő társulatoknak, és segít újjáéleszteni a falusi színjátszást. A jó hangulatú rendezvényen könnyed, szórakoztató darabokat mutattak be.

Lukácsházi színjátszó találkozó

"Azt gondolom...dinnyén, koma!"

Pásztorok diskurálnak a tábortűz mellett arról, hogy vajon a szép vagy a csúnya feleség a jobb. A kőszeghegyaljai Kék Holló Színtársulat előadása mosolyt csalt a nézők arcára, ahogy a többi produkció is leginkább a szórakoztatásról szólt. Három éve szervezték meg először a lukácsházi színjátszó találkozót a helyi nyugdíjas klub és a polgármester kezdeményezésére.

Virág János - polgármester, Lukácsháza
"Volt egy nyugdíjas klub, voltak aktív tagjai, akik szerettek volna színdarabozni, régen is volt Lukácsházán a 70-es években, és összefogva úgy döntöttek, próbáljuk meg kicsit idősebb korban életre hívni."

A lukácsházi társulat öt éve alakult, szívesen járnak össze próbálni, mindig jó a hangulat. Maguk készítik a jelmezeket és a díszletet.

A mostani alkalomra Lőrincz Miklós A butaság széruma című művét dolgozták át.

Németh Lászlóné - vezető, Lukácsházi Színjátszó Csoport
"Nagyon lelkes a társulat. Az idősek napján mindig fellépünk, a színházi találkozókon, Kőszegdoroszlón, Reziben, mindenhová elmegyünk vendégszerepelni, Zalaegerszegre is hívtak bennünket."

A zsűri minden produkciót értékelt, nyilvánosan és szűk körben is. Igyekeztek jó tanácsokkal ellátni az amatőr társulatokat.

Devecsery László - zsűrielnök
"Nagyon-nagyon jó dolognak tartom, hogy újjáéled a falusi színjátszás. Évtizedekkel ezelőtt volt egy országos fesztivál, itt Lukácsházán immáron harmadik éve elkezdődött valami, és örömmel mondhatom, hogy Virág János szervezésében évről évre több csoport jön, az idei évben éppen hét."

A színjátszásnak közösségépítő ereje van, a színpadon állók és a nézőtéren ülők számára egyaránt élményt jelent. A találkozón a Gyöngyösmenti Dalosegylet, a csepregi Farkas Sándor Egylet, a kőszegszerdahelyi Kaméleon Színjátszókör és a büki Sok-Szín-Pad társulat is bemutatkozott.