Hírek

Machiavelli társadalomkritikája

2016. április 27., 16:55

Niccolo Machiavelli Mandragóra című komédiája április 29-én debütál a Weöres Sándor Színház színpadán. A Valló Péter rendezte darab főszereplője Jordán Tamás.

Machiavelli társadalomkritikája

“Amióta az eszemet tudom, azért könyörögtem hozzá, hogy adjon nekem egy fiú örököst. Most már egy lánnyal is beérném, de az se akar összejönni.”

Miska mester, a milliárdos vállalkozó életéből csak egy gyerek hiányzik. Persze erről nem a csodálatos és fiatal feleség tehet, mégis sikerül elhitetni vele ennek ellenkezőjét. Jordán Tamással a főszerepben ismét egy lehengerlő vígjátékot láthat a néző a Weöres Sándor Színház színpadán.

Jordán Tamás - színész
“De naponta találkozunk a tömegkommunikációban olyan esetekkel, hogy elképedünk, hogy miket hisznek el az emberek. Talán ez mentesít minket, hogy itt egy abszurditás van, hogy elvileg nem lenne szabad ennek bedőlni, de ez az öreg szivar, milliárdos vállalkozó, ez elhiszi, amit beadnak neki.”

A megtermékenyítési játékban a csodát Miska mester egy elixírtől, a mandragóra gyökerének kivonatától várja. Miközben egy fiatal szerelmes férfi, egy pénzéhes ügyvéd, egy mohó anyós és egy álszent pap járatja vele a bolondját.

"De remélem, a lelki gyakorlatok nem lesznek olyan megerőltetőek és hevesek, mint a legutóbbiak voltak?”

Végül az ártatlan feleség is belemegy a hazugságba. Machiavelli a maga korában is erős társadalomkritikával élt, ami ötszáz évvel később, napjainkban is megállja a helyét.

Valló Péter - rendező
“ Ugye ez volt az első irodalmi vígjáték, ami szakított a  vásári vígjátékok annak a hagyományával, hogy szinte kizárólag csak szerelmi ügyek körül bonyolódtak. És bár ebben is van egy szerelmi ügy, de van egy nagyon erős társadalombírálat. Az eredetiben is a kor firenzei társadalmának, na most itt is van egy erős bírálat, a mi saját társadalmunkra.”

Niccolo Machiavelli a reneszánsz legnagyobb hatású politológusa, költő, drámaíró, nyelvtudós volt. Mandragóra című jellemkomédiáját kilenc évvel halála előtt száműzetésben írta. A Dúró Győző féle átdolgozás premierje április 29-én este hét órakor kezdődik a Márkus Emília-teremben.