Hírek

Madarak otthona - szülők és gyerekek közösen készítettek fészekodúkat

2020. február 07., 13:54

Az elmúlt évek hagyományaihoz hűen mesterséges madárfészkeket, odúkat készítettek a Weöres Sándor Óvodában. Az eseményt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakembere irányította. Főként az édesapák barkácsoltak együtt a gyerekekkel.

Madarak otthona - szülők és gyerekek közösen készítettek fészekodúkat

Igazi apás programot szerveztek az oladi óvodában: őket hívták meg ugyanis, hogy gyermekeikkel együtt madárodút készítsenek. (00:43) Sátori Pál Dóra lányával fabrikálja a fészket: ők madárfüttyre szeretnének ébredni reggelente.

Sátori Pál
“Azért jöttünk a rendezvényre, mert szeretjük a természetet, szeretnénk otthon is egy madárodút kihelyezni, szeretnénk minél közelebb hozni a termszetet az otthonukba, és úgy gondoljuk, ha egy kihelyezünk, akkot közelebb hozhatjuk a madarakat a saját, privát világunkban is, szeretjük mi is, a gyerekek szerencsére fogékonyak rá.”

A kicsik megfoghatták a szerszámokat: még az (02:35) akkus csavarbehajtóval is ismerkedtek a bátrabbak - igaz, (03:15) működésbe csak a felnőttek hozhatták. A kézi csavarozást viszont a kislányok is megtanulták az odúkészítés közben.

“Úgy! Csak fogd meg és tekerd!”

A kézügyesség fejlesztése mellett a természetvédelemre is tanítják most a kicsiket.

Kondics Judit - óvodavezető - Weöres Sándor Óvoda
“Ezeket az odúkat most mindenki hazaviheti, és a saját kertjébe vagy az ablakba kiteheti, remélem, már meg is találták a helyüket ezeknek az odúknak, természetesen az óvodában is vannak kihelyezett odúk, sőt, ezekben - amikor költenek a madárkák, akkor - mindig meg is szoktuk nézni a gyerekekkel.”

Ezt óvatosan, szakszerűen meg is lehet tenni - mondta el a szakember. Az odúkészítést a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagja irányította.

Kelemen Tibor - egyesületi tag - Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
“A szülők és a gyerekek közösen egy mesterséges fészekodút állítanak össze, ami a természetes harkályodúk mintájára készül, amit aztán ksiebb énekesmadarak is elfoglalhatnak, lévén hogy ők nem tudnak készíteni maguknak, a harkályok viszont minden évben újat készítenek, és a régi elhagyott rendelkezésre áll, ahol viszont kevés odvas fa van, ott tudunk ezekkel a mesterséges fészekodúkkal segíteni.”

Az óvodában évről évre készítenek odúkat. Ezúttal a közel 80 gyerek közül mintegy húszan vettek részt a tavaszváró programon.