MNB
MNB - 2

Hírek

Madarász-suli

2012. május 21., 14:21

Odúellenőrzést tartottak a madarász-sulisok hétvégén a kámoni arborétumban. A gyerekek azt figyelték meg, kirepültek-e már a cinege fiókák a fészekből. A Gothard Jenő Általános Iskolában 1997 óta működő szakkör célja a természet és az élővilág megszerettetése.

Madarász-suli

Távcsővel és létrával felszerelkezve vágtak neki a gyerekek az arborétumi sétának. Útközben is a madarakat figyelték.
 "Ott tollászkodik egy kis énekes rigó."
A kertben számos madárfaj fészkel. Hogy nyugodtan nevelhessék fiókáikat, korábban közel 40 odút telepítettek számukra az arborétum munkatársai. A gyerekek most ezeket jöttek ellenőrizni.
 "Nemrég repülhettek ki..."
Ezt az odút három hete ellenőrizték, akkor még tojások és frissen kikelt fiókák is voltak benne, most üresen találták a fészket.
 "Ebből tudjuk, hogy ennyi idő alatt nőnek fel a cinegék és hagyják el az odút."
A Gothárd-iskola 15 éve csatlakozott a Magyar Madártani Egyesület országos kezdeményezéséhoz, akkor indította el a madarász sulit. Azóta sok gyerek megfordult a szakkörben. A tantermi foglalkozások mellett sokszor mennek terepre is.

Kelemen Tibor - tanár, Gothard Jenő Általános Iskola
"Jól bevált helyszíneink vannak: a kámoni arborétum, ahol most is vagyunk, a tömördi madárvárta, a Kőszegi-hegység, az Őrség, a megye más természetközeli helyei, ahol az élővilágot tanulmányozzuk."

A gyerekek sok érdekességet tanulhatnak itt.

Szabó Bence
"Azt szeretem a madarász suliban, hogy például az odúellenőrzéskor is láthatunk sok érdekességet, például fészkelést."

A kámoni arborétumban több cinegefaj fészkel, de gyakori a csúszka, a seregély, az örvös galamb, a rozsdafarkú és a fakopáncs. Ezek közül több példányt is megfigyelhettek hétvégi portyájukon a gyerekek.