MNB
MNB - 2

Hírek

Madármegfigyelő nap

2018. március 29., 21:59

Megjöttek a madarak - ezzel a címmel és a vonulási szezon apropójából szervezett egy egész délelőttös madármegfigyelő napot az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság. Több mint száz érdeklődő követhette nyomon, hogyan gyűrűzik meg az egyes példányokat.

Madármegfigyelő nap

Egy vörösbegy repült az Abért-tavaknál elhelyezett egyik hálóba a madármegfigyelési napon. Még négy ilyen csapdából gyűjtötték össze azokat a - többnyire énekes - madarakat, amelyeket aztán megmutattak az érdeklődőknek.

Amelyiken nem volt ornitológiai jelölőgyűrű, az kapott - néhány példány azonban nem először került a szakemberek és a gyerekek szeme elé.

Faragó Ádám - munkatárs, Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
“Meg szeretném tőletek kérdezni, hogy milyen madarat fogtunk eddig? - Kékcinke! Barátcinke! - Hát, valamelyik ezek közül, jópár fajt fogtunk, de mivel ti is ott voltatok a hálóknál kint, ezért lehetséges, hogy eltaláltátok. Na, melyik lesz ő, ne én mondjam meg?! Ő egy barátcinege, így van.”

Neki már van gyűrűje, így feljegyzés készül róla. Öt óra alatt 13 madárra került jelölés: a hálóba akadt vörösbegy, kék cinege, barátcinege, őszapó, zöldike, széncinege és csilpcsalpfüzike is.

Harsányi Krisztián - osztályvezető, Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
“Továbbfejlesztettük ezt a rendezvényt, és most már nem csak a speciális távcsöveinkkel lehet megnézni a tóban úszkáló madarakat, hanem madárgyűrűzést bemutató madárgyűrűzést is folytatunk itt.”

Az apróságokat egyébként az esemény után sértetlenül szabadon engedték. Több mint száz érdeklődő figyelhette meg a szakemberek munkáját az Abért-tavaknál a tavaszi madárvonulási szezonban - többségük Kőszegről és Szombathelyről érkezett. Legközelebb ősszel lesz ilyen rendezvény.