Hírek

Magán- vagy állami nyugdíj?

2011. január 10., 17:20

Január 31-ig kell nyilatkozni arról, hogy ki marad magánnyugdíjpénztári tag, és ki megy át az állami nyugdíjrendszerbe. Az utóbbi hetekben megnőtt az ügyfélforgalom a pénzügyi tanácsadóknál.
Magán- vagy állami nyugdíj?

Szombathelyen eddig közel 200-an jelezték, hogy maradnak a magánnyugdíjpénztáraknál.


"Most számoltam ki az egyik ügyfelemnek aki vállalkozó, minimálbérközeli állapotban volt az elmúlt 20 évben, a 125 ezer forintos bruttójából lesz majd egy 30-40ezer forintos nyugdíja."- mondja az egyik pénzügyi tanácsadó. Az irodában naponta többen is érdeklődnek, hogy mekkora nyugdíjra számíthatnak, illetve hogy megéri-e váltaniuk az állami rendszerre.

Herczeg László - pénzügyi tanácsadó
"Tapasztalatból az lehet mondani, hogy annak akinek a szolgálati ideje megközelítőleg súrolja a 40 évet, azelőtt van pár évvel, nyugdíjöregségi korhatár előtt van pár évvel és magánnyugdíjpénztárban jelentős tőkéje, őneki könnyen előfordulhat, hogy megéri maradni."


Annak is érdemes megfontolnia a döntést, akinek magas, 800 ezer forint körüli a fizetése.A kis keresetűeknek az átlépést javasolja a tanácsadó. Akik váltanának, a Nyugdíjbiztosító Igazgatóságon tehetnek nyiltkozatot személyesen. Szombathelyen eddig mintegy 250-en érdeklődtek ezügyben.

Bódisné Hencsei Judit - ügyfélszolgálati vezető, Vas Megyei Kormányhivatal, Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság
"A mai napi 186-an voltak olyanok, akik jelezték, hogy magánnyugdíjpénztár tagok szeretnének maradni, tehát nincs nagy sorbanállás, nincs nagy tömeg. Soron kívül el tudjuk intézni azoknak az ügyét, akik nyilatkozni szeretnének."


Az egyik fiatalember a magánnyugdíjpénztári tagság mellett döntött.

Horváth Szabolcs
"Elég sok idő után én úgy gondoltam, hogy a demográfiai mutatók kedvezőtlen alakulása miatt ez a célszerűbb döntés. Nyilvánvalóan semmire sincs garancia a jövőre nézve, de úgy gondolom, hogy ezt a garancianélküliséget is figyelembevéve ez az egyik kedvezőbb döntés."


Aki magánnyugdíjpénztártag marad, annak november 30-tól 10 százalékos egyéni járulékot kell fizetnie, ezzel egyidejűleg az állami nyugdíjrendszerben nem szerez további szolgálati időt. Aki tag marad, és nincs meg a 20 év szolgálati viszonya, nem kaphat öregségi nyugdíjat sem.

Varga Lászlóné
"Én átmegyek az államiba megmondom őszintén, mert úgy vagyok, hogy most ha meglenne a 40 éves munkaviszonyom, azért nem mindegy hogy mennyi nyugdíjat kap az ember. Valahol ott vagyunk, hogy a két rossz közül kell az egyik rosszat választani, mert egyik sem biztos."


A magánnyugdíjpénztárban maradásról legkésőbb január 31-ig lehet nyilatkozni, aki ezt nem teszi meg márciustól automatikusan az állami rendszerbe kerül át.