MNB
MNB - 2

Hírek

Magyar és francia egyetemek közös borkonferenciája

2011. november 15., 12:48

Bor és kultúra címmel szervezett a Nyugat-Magyarországi Egyetem Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központja a bordeaux-i egyetemmel közösen konferenciát. Márton napja egyben az új bor ünnepe, így a nemzetközi konferenciát a Szent Márton hét keretében szervezték.

Magyar és francia egyetemek közös borkonferenciája

A ma kezdődött 2 napos tanácskozás több szakterületet érint: szó esik a rómaiak borkultúrájáról, az éghajlat, a művészetek, valamint a társadalom és a bor kapcsolatáról.

A művészetek kedvelt témája a szőlő- és bortermelés. Számtalan emlék maradt ránk a római korból is. A bor a mediterrán kultúrákban fontos helyet foglalt el. Annál is inkább, mert az ivóvíz sokszor szennyezett volt, ezért még a rabszolgák is bort ittak.

"Olyan lábú rabszolgák taposhatták csak a szőlőt, akiknek nem volt seb a lábán."

Plinius feljegyzései szerint a császárok korában 80 -féle bort ismertek. A rómaiaknak köszönhető, hogy ezek elterjedtek Európában. Az Iseum Savariense igazgatója a rómaiak borkultúrájáról tartott előadásában arról is szólt, hogy bár a lakomákon jelentős szerepet játszott a bor, a részegeskedést nem nézték jó szemmel. Az ókori szerzők pontosan dokumentálták a borkultúrát. Pannóniában mégis viszonylag kevés emlék maradt fenn az itteni bortermelésről.

Csapláros Andrea igazgató, ISEUM Savariense
Vannak amfórák, amiben borokat szállítottak ide. Savaria történetében nagyon fontos, hogy itáliai lakosság érkezett ide. A 15. apollinaris légió veteránjai az italiai lakosságtól kerültek ki. Ők nem csak a borkultúrát hozták ide, hanem az étkezési kultúrát is.

A tudományterületeket összekapcsoló borkonferencián szó esett az éghajlat és a bortermelés összefüggéseiről. E témát a Savaria Egyetemi Központ munkatársai kutatják.

Dr. Iker János igazgató, Pedagógia Szolgáltató és Kutató Központ, NyME-SEK
Közös kutatásaink vannak a bordeaux-i egyetem 3-as szekciójával, az ottani bölcsészkarral. Amikor terveztük a konferenciát, nem tudtunk elvonatkoztatni attól, hogy Szent Márton ünnep, és az újbor ünnepe, és attól a kulturális hagyománytól, amelyek megvannak mindként országban.

A résztvevők nem csak beszélnek a bor kultúrájáról, a borfogyasztásról, hanem a programok között szerepel egy borkóstolóval egybekötött Somló-hegyi séta is.