Hírek

Magyarok Kenyere

2019. július 31., 14:30

Kilencedik alkalommal hirdették meg idén a Magyarok Kenyere programot, amelyben a gazdák felajánlhatják búzatermésük egy részét a rászorulók javára. A határon átívelő karitatív akcióban tavaly már ötezer adományozó vett részt, idén várhatóan még többen csatlakoznak. Szerdán Vépen rendezték meg a Vas megyei búzagyűjtő napot.

Magyarok Kenyere

Zsákokban érkezett a búza a vépi gyűjtőpontra. A megye minden részéből jöttek felajánlások a Magyarok Kenyere programban.

Jakab István - elnök, MAGOSZ
"2011-ben tíz tonna, 2018-ban 600 tonna fölötti mennyiség, és 2018-ban már több mint 5000 adományozónk volt, és az egész Kárpát-medence teljes összefogásával valósult meg a program. Reményeink szerint idén még ettől is nagyobb lesz a létszám is és a mennyiség is."

Vas megyében tavaly 118 adományozó közel 15 ezer kilogramm búzát ajánlott fel. Csaknem 10 és fél tonna lisztet sikerült a rászoruló családok számára eljuttatni. A gabonát tavalyhoz hasonlóan idén is a celldömölki malomban őrlik meg.

Horváth Attila - elnök, Vas Megyei Gazdakörök Szövetsége
"Évről évre egyre többen csatlakoznak ehhez a programhoz, utolsó adatok szerint 11 800 kg érkezett be, de folyamatosan gyűlik. Bízunk benne, hogy idén meghaladjuk a tavalyi felajánlást."

A program az összefogás és a jótékony segítés szimbóluma, szívesen csatlakoznak a gazdák egy-egy zsák búzával, de van, aki nagyobb mennyiséget is felajánl.

Tamási Péter - gazdálkodó
"Fontosnak tartom, mert az összetartozáunkat jelképezi itt a Kárpát-medencében, illetve ez egy valódi, kézzel fogható, tevőleges program, amihez mindenki csatlakozhat."

Az ünnepségen (2:02) Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke azt mondta: a búza és kenyér legalább olyan fontos az emberiség számára, mint a négy őselem. (5:55) A MAGOSZ elnöke kiemelte, hogy Vas megyében egy tonnával magasabbak a búza termésátlagok az ország más részeihez képest. Ez a kezdeményezés arra is jó, hogy átadják egymásnak a tudást, hogyan lehet még hatékonyabban termelni. A gabonát Székely János megyéspüspök áldotta meg.

"Váljék ez a kenyér testi-lelki gyarapodásukra és üdvösségükre, tartson távol tőlük mindenféle betegséget, és a gonosz lélek minden kísértését."

A kedvezményezettekről a Magyarok Kenyere Alapítvány dönt. Az adományok egy része az adott megyében marad, de jut belőle Böjte Csaba árváinak, a beregszászi idősotthonnak és a kárpátaljai Nagydobronyban élő sérült gyermekeknek is. Továbbá ebből a lisztből sütik majd augusztus 20-án a nemzet kenyerét.