MNB - 2
MNB

Hírek

Magyarországon is egyre keresettebbek a biomódszerekkel előállított élelmiszerek

2013. május 15., 21:08

Ám egyelőre a termékek nagy része még Nyugat-Európába kerül. Pedig hazánk környezeti adottságai is megfelelőek ahhoz, hogy egyre több gazdálkodó álljon  át a biotermelésre. Ez a környezetnek, a bolygónak is jó, hangzott el egy előadáson  a Savaria Múzeumban.

Magyarországon is egyre keresettebbek a biomódszerekkel előállított élelmiszerek

Ikervár környékén permetezett néhány hete ez a traktor. A szükséges gyomírtást korszerű növényvédőszerekkel végezték. Szakemberek szerint nagy lehetőségek állnak a biogazdálkodás előtt. Az emberek egyre inkább keresik a vegyszerek nélkül kezelt alapanyagokból előállított élelmiszereket. Igaz, a hazai előállítású termékek nagyrésze még tőlünk nyugatabbra talál gazdára. A biogazdálkodás a környezetnek, a bolygónak is jó, mondta szombathelyi előadásán Roszik Péter.  Tapasztalatok szerint a fiatal gazdálkodók körében népszerű inkább a biogazdálkodásra való átállás.

Roszik Péter, elnök - Nyugat-dunántúli Biokultúra Egyesület
Minél nagyobb segítséget és támogatást kapjanak nemcsak anyagi értelemben gondolom, hanem a társadalom oldaláról is. És ha a fiatalok erre a gazdálkodási módra állnak rá, akkor az hazánk számára is nagyon ígéretes.

Kutatások szerint a mezőgazdaság felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának 25-30%-áért illetve a talaj humusztartalmának csökkenéséért. A helytelen gazdálkodás miatt az unióban 45 év alatt a mezőgazdasági földterületek 25%-a ment tönkre.  A biogazdálkodásban gondot fordítanak a vetésváltásra, a környezeti adottságokhoz illeszkedő növények kiválasztására, és nem használnak növényvédőszereket. Inkább olyan búzafajtákra építenek a biogazdálkodók, amelyek a gyomok növekedését gátló anyagot termelnek. Így a gyommentesítéshez nem kell növényvédőszer. Vagy rovarokat, baktériumokat vetnek be a kártevők elleni védekezéshez.

Roszik Péter, elnök - Nyugat-Dunántúli Biokultúra Egyesület
Ha ezeket tudatosan felépítik kialakul egy olyan biztonság, amelyik megközelíti azt a biztonságot, mint a vegyszerekre alapozott gazdálkodás, azok nélkül a kockázatok nélkül amelyek ezzel járnak.

Hazánkban még kevesen foglalkoznak biogazdálkodással. Míg az unióban átlagosan a mezőgazdasági területek 5%-án folyik biomódszerekkel termelés, sőt Ausztriában ez az arány eléri a 20%-át, addig hazánkban csak 2,5%.