Hírek

Már hatályos a tavaly elfogadott új Országos Tűzvédelmi Szabályzat

2020. február 04., 14:30

5 nappal előtte be kell jelenteni, de már nem kell engedélyt kérni az irányított égetéshez, és megszűnt az erre vonatkozó illetékfizetési kötelezettség is. Változott az anyagok tűzveszélyességi osztályba sorolása, valamint a kiürítéssel és füstelvezetéssel kapcsolatos előírások is módosultak.

Már hatályos a tavaly elfogadott új Országos Tűzvédelmi Szabályzat

Az őszi-tavaszi rendrakás a kiskertekben sok növényi hulladékkal jár. A megoldás a komposztálás lehet, de ha mégsem, akkor belterületen önkormányzati rendelet szabályozza az égetést, külterületen viszont eddig a katasztrófavédelemtől kellett engedélyt kérni ehhez.

Ez megszűnt és illetéket sem kell fizetni, de továbbra is be kell jelenteni a szándékot, írásban. Az Országos Tűzvédelmi szabályzat számos ponton változott január 22-től.

Roboz József – hatósági osztályvezető, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
„Az anyagok tűzveszélyességi osztályba sorolásának elnevezése változott, módosult, illetve kiürítéssel, hő- és füstelvezetéssel, tűzoltói beavatkozással kapcsolatos előírások változtak. Létesítésnél nagyon fontos megemlíteni, hogy az engedélyezési eljárásnál, ahol a tűzvédelmi hatóság eljár szakhatóságként, ott tűzvédelmi tervező vagy szakértő készítheti a dokumentációt.”

A kiürítést, az életmentést gyakorolják a szombathelyi tűzoltók. A laktanya pincéje erre kiváló helyszínt nyújt.

"Az egyik helyiség sarkában kb. 2 m2-en összerakott ruhák égtek. Az egység az tűz oltását 2 db vízsugárral megkezdte, illetve folytatta."

A forgatókönyv szerint fennállt a robbanásveszély, hiszen a pincében gázpalackot is tároltak, továbbá a tűzoltóknak egy sérült személyt is ki kellett hozniuk. (13.11) Ilyen sűrű füstben légzőkészülékben és vaksötétben kellett dolgozniuk. Éles helyzetekben sokszor ennél is rosszabbak a körülmények.

Egyed László – tűzoltósági felügyelő, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
„Azok a bútorok, berendezési tárgyak, amiket az emberek sokszor a pincékben, padlásfeljárókban elhelyeznek, ezek mind akadékot jelentenek a tűzoltók beavatkozásakor. Viszont mi ezeket egy ilyen gyakorlat során direkt helyezzük el, hogy ezzel is nehezítsük a körülményeket, és életszerűvé tegyük, hogy találkozhassanak ilyen esetekkel.”

A tűzoltók éves kiképzési tervének része az ilyen, életmentő gyakorlat is. Fontos, hogy a lakosság is tisztában legyen az előírásokkal. Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezik például arról, hogy az 50 főnél nagyobb befogadóképességű épületnél az eddig kulcsdobozos megoldás helyett vésznyitókat kell felszerelni, vagy pánikzáras menekülési lehetőséget kell biztosítani. A részletek a katasztrófavédelem honlapján olvashatók.