Hírek

Már kelendő a karácsonyfa

2010. december 15., 13:33
Már lehet karácsonyfát vásárolni Szombathelyen is. A nagyobb áruházláncok, bevásárlóközpontok parkolóiban, de több családi háznál is árulnak fenyőt. Az árak kissé emelkedtek tavalyihoz képest, de a legtöbb helyen alkudni is lehet. 
Már kelendő a karácsonyfa

Az egyik szombathelyi családi háznál hétfő óta árulják a fenyőket. Luc, ezüst, zöld-ezüst, normand is kapható. A vevők folyamatosan érkeznek: kinek rövidebb, kinek hosszabb idő kell, hogy megtalálja a díszítésre szánt fenyőt. Válogatni 2-300 fa közül lehet. A legtöbb embernek a fenyőfa elválaszthatatlanul hozzátartozik az ünnephez.

Csiszár Tamás
"1.5 métert szándékozom venni. Ezüstfenyőre gondoltunk. De majd a feleségem eldönti, hogy melyik lesz a megfelelő."

Wagner Gábor
"A lányomnak ezüstöt, nekem lucfenyőt. Ez hagyomány. Gyeremekkorom óta ezt állítjuk. Az illata, ehhez ragaszkodom."


A Pál család már hosszú évek óta foglalkozik fenyőárusítással. Saját nevelésű fákat adnak el. Tapasztalataik szerint míg korábban a 2.5-3 méteres fákat vásárolták az emberek, néhány éve inkább a 1.5-2 méteres fenyőket viszik. Náluk a zöld-ezüst fenyőket keresik jobban.

Pál József, kereskedő
"A tapasztalat azt mutatja, hogyha talál valaki egy szép fát, akkor inkább hajlandó többet adni érte, mert egy évben egyszer van karácsony."


Az árak idén pár száz forinttal emelkedtek. A lucfenyő méterét 1500-1700 forintért adják a városban, az ezüst fenyőét 2500-3000 forint körüli áron. Egy másik kereskedésben mintegy 600 fa közül lehet válogatni. Itt darabra adják a fát.

Száka Tamás - kereskedő
Míg az utóbbi években a normand hódított, azt keresték leginkább a vásárlók., az utóbbi években kezd visszajöni a luc.


A fenyőfatolvajok is akcióban vannak. A Szombathelyi Rendőrkapitányság jelenleg 3 ügyben folytat nyomozást. Többek között Nárai és Torony térsége, valamint Szombathely kiskertes övezete a tolvajok kedvelt célpontjai.