Hírek

Maratoni hosszúságúra sikeredett a hétfői, évzáró testületi ülés

2014. december 16., 16:41

A közgyűlés utáni sajtótájékoztatókon jellemzően a fizetőparkolók rendszeréről, a SZOVA-ügyről, a tervezett fejlesztésekről és a Zanati úti kerékpárút sorsáról ejtettek szót a képviselők.

Maratoni hosszúságúra sikeredett a hétfői, évzáró testületi ülés

Az ellenzék több közgyűlési javaslatát beépítették a döntésekbe, ez is mutatja, hogy a városvezetés nyitott az együttműködésre - kezdte Lendvai Ferenc. A tervezett fejlesztésekről szólva kiemelte: tekintélyes beruházási csomag vár megvalósításra, egyben reményét fejezte ki, hogy a város eredményesen pályázik majd. Bejelentette, hogy fenntartják a városfejlesztési alapot, amelyből a képviselők rendezhetik választókerületük problémáit. A Fidesz frakcióvezetője az EPCOS telephely hasznosítása kapcsán elmondta: a Szent László király utcában létesülnek a szeptemberben induló mérnökképzés tantermei, a további fejlesztéseket több lépcsőben tervezik végrehajtani. A SZOVA-kötvénykibocsátás ügyében megköszönte a szocialista frakciónak, hogy támogatták a javaslatot. Február elsejétől a kórház környékén lévő parkolókat egészségügyi díjzónába sorolják, ami azt jelenti, hogy aki legalább egy órára vált parkolójegyet, további egy órán keresztül ingyen várakozhat.  Lendvai Ferenc hosszan beszélt a zanati kerékpárút ügyéről. A közgyűlés úgy döntött, január 31-ig ad a TESCO-val szemben lévő területek tulajdonosának haladékot arra, hogy tájékoztassa terveiről a közgyűlést.

Balassa Péter szerint ellentmondásos információk szerepelnek a városházi híváslista botrány belső vizsgálatának jegyzőkönyvében. Jónak értékeli az EPCOS telephellyel kapcsolatos elképzeléseket, de felhívta a figyelmet arra, hogy a megvalósításra jelenleg nincs pénz. Aggályosnak nevezte, hogy a közbeszerzési bizottság elnöke a polgármester bizalmasa. Balassa Péter szerint a fizetési haladék és az értékes ingatlanokat eladása nem igazi megoldás a SZOVA fizetőképességének helyreállítására. A Jobbik sikereként értékelte, hogy a zanati kerékpárút ügyében másfél év helyett egyhónapos haladékot kapott a beruházó. A Jobbik megszüntetné a közterület-felügyeletet, és önálló gyepmesteri telep létrehozásában gondolkodik - mondta.

Jó, hogy fontos szakmai kérdésekben közös álláspontra tud jutni a két oldal - értékelt Molnár Miklós. A Pro Savaria képviselője az EPCOS telephely kapcsán arról beszélt: a források függvényében történik a beruházás ütemezése, a területi és a gazdaságfejlesztési operatív programból remél pályázati támogatást. A SZOVA ügyében keresi az együttműködést az ellenzékkel, mert a város legnagyobb gazdasági egysége nem állhat politikai viták kereszttüzében - tette hozzá. Nem létezik olyan parkolási rendszer, ami mindenkinek jó, meg kell vizsgálni a mostani módosítások tapasztalatait, és aszerint alakítani tovább - fogalmazott. Január elsejétől ingyesen lehet várakozni az MMIK-nál.

Horváth Soma a baloldali frakció napirendi javaslatait sorolta: elutasította a közgyűlés a dorgteszttel és a droglaborral valamint a városőrséggel kapcsolatos indítványukat, megszavazták viszont azt, hogy eseti bizottság vizsgálja, történt-e a híváslista ügyhöz hasonló eset az elmúlt hat évben. Üdvözölte, hogy a februári közgyűlés foglalkozik majd a választókerületek problémáival. Kelemen Krisztián szomorúnak nevezte, hogy újabb területeket vontak be a fizetőparkoló-övezetbe. Örömmel tudatta, hogy 151 önkormányzati bérlakás felújítása kezdődött el, ebből jövő májusig 30-35 elkészülhet. Ugyanakkor nem ért egyet azzal, hogy továbbra is pontrendszer alapján bírálják a lakáskérelmeket, úgy véli, minden élethelyzetet külön-külön kellene vizsgálni. A képviselő fényképekkel szemléltette a felújításra szoruló Micimackó óvodában uralkodó állapotokat, és reményét fejezte ki, hogy elsők között kerül be az intézmény a jövő évi felújítási programba.