MNB
MNB - 2

Hírek

Marcal-mentés

2011. február 03., 16:01

Elszállítják a szennyezett földet és iszapot a Marcal partjáról, és Boba környékét is mentesítik a vörösiszaptól. Az októberi ipari katasztrófa után ma is dolgoztak a munkagépek. A szennyezett talajt felmarják, és visszaszállítják a 40km-re lévő zagytározóba.

 

Marcal-mentés

2010 októberében így nézett ki a Marcal néhány perccel a vörösiszap áradat megérkezése előtt. A folyó kedvelt horgászhelye volt a szombathelyieknek is. Mára a Marcal inkább egy szennyvízcsatornához hasonlít - mondja a megyei védelmi bizottság elnöke.
Szerencsére a vörösiszapömlés idején nem áradt a Marcal, így a folyóba került szennyeződés nagy része a mederben maradt.
A folyó bal partján most megtisztítottak egy 10km-es szakaszt. A partfalakról kitermelt szennyezett iszapot veszélyes anyagként kezelik, visszaszállítják Ajkára.

Vannak a folyónak kevésbé szennyezett részei is, de a víz újjáélesztéséhez az egész 60km-es partot mentesíteni kel

A munkálatok ugyan még hónapokig eltartanak, de már készülnek a tervek a folyó környékének újrafásítására. A szakemberek bíznak a természet rendkívüli megújuló képességében is. Azt remélik, hogy az év végére ismét megjelenhetnek az élet első jelei Marcalban.