Hírek

Március 15-i megemlékezések

2019. március 18., 13:15

Az 1848-as forradalom kitörésének 171. évfordulójára emlékezett a város március 15-én. Több helyszínen is koszorúzással és ünnepi műsorral tisztelegtek a hősök előtt.

Március 15-i megemlékezések

Sok száz nemzetiszínű papírlobogót és -kokárdát tűztek az elmúlt napokban a szombathelyi óvodások és iskolások Petőfi Sándor szobrához - itt vette kezdetét az ünnepségsorozat pénteken.

A kormányhivatal, a megyei és a városi önkormányzat vezetői koszorúztak, majd az ünneplők a 11-es huszár hagyományőrzők vezetésével átvonultak a Március 15. térre.

Sok család is csatlakozott a menethez, a legkisebbek is kokárdát, csákót viseltek.

A Himnusz hangjaira felvonták a nemzeti lobogót, majd a Bolyai-iskola diákjai adtak zenés-verses ünnepi műsort.

"Hogy ne fájjon gyönge szíven sokáig."

A Savaria Múzeum parkjában Hende Csaba mondott beszédet. A 48-as hősök bátorságára és egységére van szükség most is, amikor Magyarország a nagyság kapujban áll - fogalmazott.

Hende Csaba - az Országgyűlés alelnöke
"Rendre gyengének bizonyultunk, elbuktunk, és a történelem vesztesei közé sodródtunk akkor, amikor felettünk a széthúzás győzedelmeskedett. Viszont mindig nagy dolgokra váltunk képessé, amikor mi győzedelmeskedtünk a széthúzás felett, amikor egy-egy fontos ügy érdekében össze tudtunk fogni."

"A magyarok istenére esküszünk..."

Az ünnepi műsorban a szombathelyi iskolák kórusai és a Nagy Lajos Gimnázium diákjai működtek közre, majd Puskás Tivadar polgármester átadta a város kulcsát és a megbízólevelet a város új diákpolgármesterének.

"Olyan esztendőt kívánok az új diákpolgármesternek is, amelyben a szombathelyi demokratikus hagyományokat folytatni tudjuk."

1994 óta választanak diákpolgármestert Szombathelyen, ezúttal a Puskás-iskola tanulója viselheti a tisztséget egy éven át.

Sziber Máté - diákpolgármester
"Az 1848-as márciusi ifjak példája minket is arra buzdít, hogy minden tehetségünket, teljes akaratunkat, és legjobb tudásunkat a közösség érdekében az alkotásra, jobbításra fordítsuk."

Az intézmények, önkormányzatok, pártok és társadalmi szervezetek képviselői megkoszorúzták Horváth Boldizsár szobrát, aki 1848-ban a város jegyzőjeként aktív részese volt a forradalomnak, megalkotta a szombathelyi 16 pontot, a kiegyezés után pedig igazságügy-miniszterként szolgálta hazáját.