Hírek

Március 15-i programok

2018. március 12., 15:09

Hagyományos módon ünnepli a város az 1848-49-es szabadságharcot, a modern parlamentáris Magyarország megszületését. A nap a lovas felvonulással indul, lesz ünnepi köszöntő a Múzeumkertben, majd a kis huszár avatás után csatával zárul az emlékezés.

Március 15-i programok

“Magyarország kivívta a függetlenségét 1848-ban, de mint ahogy a magyar történelemben számos alkalommal volt, ez nem tartott sokáig.”

Meg kell őrizni a függetlenséget, ezt hangsúlyozta Puskás Tivadar polgármester a 48-as forradalom és szabadságharc emléknapjának programjait ismertető sajtótájékoztatón. A lovas huszárok felvonulásához 9 órától csatlakozhat bárki: az Emlékműtől indul a menet és a Március 15-e térig lehet őket kísérni.

Sátory Károly - elnök, Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület
“Nem tiszteletlenségből hagyjuk ott a múzeumkerti műsort, hanem azért, mert a lovasoknak ide nagyon gyorsan be kell érni, másik oka, régi tapasztalat, hogy amikor ott maradnak a lovasok, akkor elvonják a figyelmét a családoknak, gyerekeknek az ünnepi műsorról, egyébként is elő kell készülnünk, rohanunk be ide.”

Miután a városi ünnepségen a Petőfi-szobornál elhelyezik a tisztelet koszorúit, az országzászló felvonása következik.

Parais István - igazgató, AGORA Szombathelyi Kulturális Központ
“A legnagyobb ünnepi esemény a Múzeumkertben lesz, ünnepi műsor, ünnepi beszéd, Hende Csaba, országgyűlés alelnöke mond ünnepi köszöntőt, majd ezt követően a hagyományos, nagyon szerethető délutáni program következik, a huszár avató, itt, a vasi skanzenben.”

A hivatalosan április 2-án nyitó skanzen március idusán kitárja kapuit, családi programokkal várják a látogatókat késő délutánig. A VIII. Sajtófotó-kiállítás megnyitója pedig 13 órakor lesz, az AGORA Savaria Filmszínház aulájában.