Hírek

Március 8-a a vese világnapja is

2012. március 08., 17:27

Ezzel a vesebetegségek korai felismerésének fontosságára hívják fel a figyelmet a szakemberek. Az idült vesebetegek száma évről évre nő az egész világon. Az idei világnapon a veseátültetés fontosságát hangsúlyozzák. Magyarország az idei évtől  tagja az Eurostransplant nevű szervezetnek, ezáltal a szervátültetések száma is várhatóan nőni fog a szombathelyi dialízisközpont igazgatója szerint.

Március 8-a a vese világnapja is

Magyarárdi Tibor 2006 óta jár dialízisre. Hetente háromszor 4 órában kap művese kezelést itt, a szombathelyi dialízisközpontban. Azt mondja, a kezelések sokat segítenek neki.

Magyarárdi Tibor
"Az ember jobban érzi magát a kezelés után, mindig, mint hogyha nem jönne, vagy hogyha egy héten kétszer jönne. Akkor más lenne az egész."

A szombathelyi központban több mint 240 embert kezelnek. Magyarországon tavaly 11 600 dialízises beteget tartottak számon, melyből 4600 új beteg volt. Az idült vesebetegek száma évről évre nő az egész világon, ennek oka, hogy egyre több a cukorbeteg, a magas vérnyomású és elhízott ember. A vese világnapjának célja, hogy a vesebetegségek kialakulását megelőzzék. Az idei világnapon a veseátültetés fontosságára hívják fel a figyelmet.

Dr. Kulcsár Imre, igazgató, szombathelyi dialízisközpont
"A vesetranszplantációra sajnos a betegek, krónikus vesebetegek mintnegy 15-18%-a alkalmas csupán, de nagyon fontos, hogy mivel ez a legjobb életminőség, amit a vesepótkezelések nyújtanak, hogy ezeket a lehetőségeket ne hagyjuk ki."

A megelőzésben és a vesebetegség korai felismerésében a háziorvosoknak is fontos szerepük van. Már diagnosztizált betegség esetén pedig a gondozásban kell segíteniük.

Dr. Török Ilona, háziorvos
"Ha a beteget bármilyen betegség miatt vagy legtöbb betegség miatt vizsgálatra küldjük, akkor a veseműködés vizsgálata és a vizeletvizsgálat a vizsgálat része."

A vizsgálatokat a vérnyomásos, cukorbeteg vagy vesebeteg pácienseknél folyamatosan kell végezni. Vas megyében a háziorvosok és a dialízisközpont között nagyon jó a kapcsolat.