MNB - 2
MNB

Hírek

Máricius 15-től működik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

2012. április 20., 17:19

A szervezet célja, hogy hatékonyabb és egységesebb fellépéssel egészséges élelmiszer kerüljön a családok asztalára. A „Termőföldtől az asztalig„ szlogennel fémjelzett ellenőrzéseket már a termőföldnél elkezdik, hiszen ez az alapja az élelmiszertermelésnek. Erről tartottak konferenciát Tanakajdon, ahol szóba került az is, hogy a településen működő regionálisTalajvédelmi Laboratórium fontos szerepet játszik az ellenőrzési folyamatban.

Máricius 15-től működik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Naponta több ezren fordulnak meg a szombathelyi piacon.  Áru van bőven. Sokan saját termésüket kínálják, így elvben ők tudják garantálni, hogy azok egészségesek. Sok helyen azonban a vásárlók nem kapnak információt arról milyen körülmények között termesztették a zöldségeket, gyümölcsöket. Itt lép közbe a márciusban megalakult Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, amely folyamatosan végez ellenőrzéseket.

Dr. Bognár Lajos, helyettes államtitkár - Vidékfejlesztési Minisztérium
Kormányprogramban is szerepel a cél, hogy a lakosságot egészséges, biztonságos, elsősorban hazai élelmiszerrel tudjuk ellátni. Biztonságos ellátás a cél úgy, hogy közben megőrizzük azokat a természeti értékeinket amik megvanak. Köztük van a talaj is.

Mert a talajjal kezdődik az egészséges élelmiszer előállítása. Így ennek védelme rendkívül fontos, hangzott el egy tanakajdi fórumon.   A kedvező hazai természeti adottáságok miatt a jó minőségű talajok aránya és a nagy termőképességű talajok kiterjedése jelentős. A kedvező adottságokat azonban a természetes talajpusztulási folyamatok és az emberi beavatkozások egyaránt károsíthatják.

Szabó Levente, igazgató - VMK NTI
Ezt az erőforrásunkat ami ún. feltételesen megújuló erőforrás, hosszútávon megtartsuk. Ehhez az a minimum a talajt művelők számára, hogy a talaj termékenységét ne csökkentsék, lehetőleg növeljék. És ez hosszútávon valósuljon meg.

Az új szervezeti struktúrában továbbra is fontos szerepet töltenek be a talajvédelmi laboratóriumok, így a tanakajdi is, hangzott el a fórumon. Itt eddig is vizsgálták a talaj tápanyag tartalmát. Ez a hatáskör most kibővült.

Dr. Németh Tamás, laboratóriumvezető NÉBH NTAI TANAKAJD Talajvédelmi Laboratórium
Termésnövelő anyagok, friss zöldségek, gyümölcsök nitráttartalmának vizsgálata és szennyeződés gyanús területek feltárása a laboraóriumi elemzések célja.

Szakemberek szerint a jövő egyik nagy feladata a talaj vízkészletének megőrzése. Úgy megválasztani az alkalmazott technológiákat, hogy ne csökkenjen a talaj vízraktározó, víztározó képessége.