MNB - 2
MNB

Hírek

Márkus Emíliáról szól a "Híres szombathelyi nők" című könyvsorozat új része

2012. december 18., 17:37

A Szülőföld könyvkiadó és Szombathely önkormányzatának együttműködésében megjelent könyvet hétfőn mutatták be a Weöres Sándor színházban, stílusosan a Márkus Emília teremben.

Márkus Emíliáról szól a Híres szombathelyi nők című könyvsorozat új része

Márkus Emília, az országszerte ünnepelt színésznő jellemezte így magát - ezúttal a Weöres Sándor Színház színpadán Csonka Szilvia jelenítette meg az egykor "szőke csoda"-ként emlegetett művésznőt. Róla, a város egyik legismertebb szülöttjéről szól a " Híres szombathelyi nők" című kiadványsorozat negyedik darabja. A Szülőföld kiadó gondozásában, az önkormányzat támogatásával jelent meg a kötet, melynek szerzője már szervezett kiállítást az egykori színésznő születésének 150. évfordulójára.

Horváthné Kupi Ildikó-szerző
"Az volt a célom, hogy összegyűjtsem a legszebb írásokat róla, amiket a kor híres irodalmárai írtak. Kritikusok és írók, költők egyaránt. A másik cél pedig az volt, hogy a helyi vonatkozású irodalmat feltárjam."

Az ünnepélyes könyvbemutatón Lazáry Viktor, kultúráért felelős alpolgármester hangsúlyozta: Márkus Emília olyan nő volt, aki megállta a helyét, egy új kor példaképe, sokkal több, mint egy színésznő. A sorozat ötletgazdája, Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária kiemelte, hogy a közgyűlés minden tagja támogatta a kiadványok megjelenését.

Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária- tanácsnok
"A színészi pályája Szombathely hírnevét növelte és olyan színészi karriert futott ő be, amely Jászai Marival azonos szintre emelte a színésznőt. Én úgy vélem, hogy amikor az első színészmúzeum létesült Magyarországon és ott helye volt Márkus Emíliának és Jászai Marinak, akkor a város szülöttjeként Márkus Emíliáról igenis meg kell emlékeznünk."

A könyvsorozat következő kiadványát a jövő évre tervezik, akkor majd a '20-as évekből választanak híres, szombathelyi szereplőt.