Hírek

Markusovszky Lajosra emlékeztek

2016. április 27., 16:59

Markusovszky Lajos-emlékünnepséget tartottak kedden a kórházban az intézmény névadója halálának 123. évfordulója alkalmából. Emlékplakettet vehetett át Miseta Attila, a Pécsi Egyetem dékánja, kiosztották a Markusovszky-pályázat díjait, és kinevezéseket adtak át.

Markusovszky Lajosra emlékeztek

Markusovszky Lajos szobrának megkoszorúzásával kezdődött az emlékünnepség. A magyar közegészségügy megszervezőjeként, az Orvosi Hetilap alapítójaként, Görgey Artúr tábornok kezelőorvosaként ismert nagyhírű honvédorvos egész életét az egészségügy és az oktatás fejlesztésének szentelte. Különösen fontosnak tartotta az orvosok gyakorlati képzését - az egyetemistáknak megfogalmazott üzenete ma is aktuális tartalommal bír.

Hadarits Ferenc - osztályvezető főorvos, Központi Laboratórium
"Csak betegágy mellett készülhetnek betegágyhoz. A betegség maga fogja önöket oktatni, és nem csak a tanár. A betegség a valódi tárgy, ez az, amit látniuk kell, amit látás nélkül meg nem ismerhetnek."

A rendezvény a hagyományoknak megfelelően emléküléssel folytatódott, ahol átadták a Markusovszky-emlékplakettet. Az elismerést idén Miseta Attila, a Pécsi Egyetem dékánja, a diagnosztikai labor vezetője érdemelte ki. A kutató az ionviszonyok és a sejtanyagcsere-forgalom összefüggéseit vizsgálja. Előadásában több olyan állatorvoslás területén kapott eredményt ismertetett, amelyek a humángyógyászatban is hasznosak.

Miseta Attila - egyetemi tanár, dékán, PTE
"Minél hidrofilebb, annál alacsonyabb a víztartalom. Például a teve vörösvértestében egészen alacsony a víztartalom. A teve igen kis vörösvérteseteket tartalmaz, ami rendkívül magas haemoglobin koncentráció. Ezek a vörösvértestek rendkívüli módon rezisztensek."

Kihirdették a Markusovszky-pályázat eredményeit. A kiírásra a kórház Tudományos Bizottsága főorvosi és másodorvosi kategóriában várt tudományos pályamunkákat. Az emlékülés végén főorvosi és adjunktusi kinevezéseket adtak át.