Hírek

Mediáció: megegyezés vitás ügyekben

2013. március 25., 17:38

Büntető ügyekben évek óta alkalmazható, polgári peres eljárásban pedig januártól elfogadott a mediáció. Az eljárás megegyezést hivatott teremteni a vitás felek között.

Mediáció: megegyezés vitás ügyekben

Üres a pad a Szombathelyi Törényszék folyosóján. A leterhelt bíróságokat is tehermentesítheti az az alternatív jogvita-rendezési módszer, ami egyre elterjedtebb napjainkban. A mediáció egy olyan közvetítői eljárás, amely büntetőügyekben 2013 óta, polgári pereknél pedig idén januártól vehető igénybe.

Parti Mónika
"A mediációval nem vesszük ki az igazságszolgáltatásból az ügyet, hanem adunk egy alternatív lehetőséget a megoldásra. Ha nem ment, semmi baj, visszakerül az igazságszolgáltatás törvényes medrébe. Azon kívül azt is el kell mondani, hogy a mediáció nem csodaszer, nem old meg mindenkinek minden problémáját. De egy olyan próbálkozás, ami gyorsabbá, olcsóbbá és a felek számára talán elfogadhatóbbá teszi a megoldást, hiszen az ő akaratuk is benne van."

A mediációval az összes érintett nyerhet. A sértett kártérítést, vagy jóvátételt kaphat, a vádlott nem válik büntetett előítéletűvé, a kisebb súlyú bűncselekmények pedig kikerülhetnek az igazságszolgáltatásból. Persze az eljáráshoz mindkét fél beleegyezése szükséges.

Parti Mónika büntetőbíró, Szombathelyi Járásbíróság
Ez a mediáció egészére érvényes. Tehát csak én akarok mediálni, de a másik fél nem járul hozzá, ez nem lehetséges. A mediációnak pont az a lényege, hogy kettőnk között létrehoz egy egyeszséget. Tehát minden esetben mindkét fél hozzájárulása kell."

Vas megyében még nincsen bírósági mediátor, a képzés azonban hamarosan elindul. Addig is a Zala megyében működő mediátorhoz fordulhatunk.