MNB
MNB - 2

Hírek

Mediterrán vidékekről behurcolt bogár pusztít a hazai tujaállományban

2017. november 14., 17:21

A száradás jeleivel járó fertőzés a szombathelyi kerttulajdonosokat és termesztőket is érinti. Volt, akinek az ajánlásnak megfelelően ezerszám kellett kivágnia és elégetnie a növényeit.

Mediterrán vidékekről behurcolt bogár pusztít a hazai tujaállományban

Bronzos elszíneződés a leveleken, a száradás jelei az ágakon, kis lyukak a törzsön: aki smaragd tuját nevel, szinte biztos, hogy találkozott már ezzel a jelenséggel. Egy 2016-ig védettséget élvezett élőlény, a boróka-tarkadíszbogár felelős mindezért. Természetes ellensége nincsen, sőt hatásos kémiai ellenszere sem, ezért csak a tuják kivágásával és elégetésével lehet gátat szabni a fertőzésnek.

Takács László – kertész
„Közel 5 ezer darabot meg kellett semmisítenem. Kollégák közül sokan nem vállalják a saját kárukat, mert attól félnek, hogy a megmaradt állományukat nem tudják értékesíteni. Én bevállalom, mert rengeteg munka, szentimentális kötődés van ebben, évek hosszú gondos munkája.”

A fiatal lárvák befészkelik magukat a fa kérge alá, ahol tönkreteszik a növény vízszállító rendszerét. Teljes kifejlődés után aztán kirágják magukat a tujából.

„Ezeken a röpnyílásokon keresztül hagyja el a kifejlett állat a fát.”

A fertőzés leginkább a meggyengült tujákat fenyegeti.

Dóber János – növényvédelmi mikológus
„A növényeket jó általános kondícióban kell tartani. Öntözés, tápanyag-utánpótlásról gondoskodni kell. Illetve a legfontosabb dolog, amit a kiskertben is el lehet végezni, hogy ha az ember találkozik a károsításával, akkor sajnos azt a növényt ajánlott kivágni, és elégetni, hogy ne tudjon továbbterjedni a kártevő.”

Szombathely közterületein egyelőre nem volt szükség intézkedésre.

Lakézi Gábor - vezető, Városüzemeltetési Osztály
Városi utcák, parkok növényeit szerencsére, eddig még úgy tűnik, nem érintette. Ez betudható annak is, hogy tujákat egyébként nem telepítünk, sőt ahol korábban ilyen telepítésre sor került, ott is fokozatosan cseréljük az állományt, és sorfa ültetésekkel pótoljuk ezeket a növényeket.”

A hivatal ugyanakkor folyamatosan figyelemmel kíséri az országos méretű problémát.