MNB
MNB - 2

Hírek

Még idén megújulhat a református templom

2010. február 04., 15:09
Pályázati pénzből újulhat meg a Károlyi Gáspár téri református templom. A munkák akár már az idén elkezdődhetnek, és ha sikerül forrásokat találni, a jövő év második felében a felújított épület várhatja a híveket.


A tervek már elkészültek. A leglátványosabb változás az lesz, hogy a 72 éves templom mellé egy tornyot építenek. Ebben három harang kap majd helyet, sőt a tervek szerint egy harangjátékot is beszerelnek a tetőszerkezetbe. Mellette egy 150 fő befogadására alkalmas közösségi épületet húznak fel, itt városi rendezvényeket is tarthatnak majd. Megújul a templom épülete is.

Ki kell cserélni az elöregedett palákat, és a templom betonlépcsői is majdnem használhatatlanná váltak. A munkák összköltsége elérheti a 100 millió forintot, ezt csakis pályázati források segítségével lehet előteremteni.

Jakab Bálint református lelkész
"Ehhez az önerő megvan. Évek óta gyűjtjük és a várossal kell majd együttműködnünk. Fontos hogy megvalósuljon, nemcsak az egyháznak fontos, de a városképet is befolyásolja."

A jelenleg beadott pályázatból csak a felújításokat lehet elvégezni, a torony és a közösségi ház építésére nem lehet felhasználni. Ehhez új pályázati források kellenek. Sok szombathelyi magánszemély és vállalkozó felajánlotta már a segítségét, és ha lesz pénz, már az idén elkezdhetik az építkezést.