Hírek

Még mindig láthatóak a múlt heti vihar nyomai megyeszerte

2017. augusztus 15., 16:27

Véget ért a bajánsenyeiek több mint 3 napos kálváriája a csütörtöki vihart követően. Az áramszolgáltatónak köszönhetően helyreállt hétfő estére a települési elektromos hálózat. Szombathelyen az arborétumban jelenleg is zajlik a károk felszámolása, a Kőszegi-hegység erdeinek veszteségeit pedig a levegőből vizsgálták az erdészet szakemberei.

Még mindig láthatóak a múlt heti vihar nyomai megyeszerte

Mint egy földrengés sújtotta övezet, úgy néz ki ennek a bajánsenyei portának az udvarában lévő összerogyott melléképület-együttes. Többek között ez is a múlt csütörtöki vihar következménye. Az orkán erejű több mint 100km/h órás szél több fát derékba tört vagy gyökerestől kicsavart. Ezenkívül az áramellátás is szünetelt a településen egészen hétfőig.

Györke Gyula - polgármester, Bajánsenye
"Három nap után ma azt kell mondanom, hogy tegnap estére valamelyest javult a településen a helyzet. A település nagyobb részén az áramszolgáltatás helyreállt, de még közel 30 lakóingatlanban nincs jelen pillanatban még áramszolgáltatás, de azt ígérték a szolgáltató képviselői, hogy ma déli időszakra ez is megoldódik."

Információink szerint hétfő estére helyreállt a lakossági áramszolgáltatás Bajánsenye egész területén. A település lakóinak azonban komoly feladatot jelent a következő hetekben a lakóingatlanokban és a temetőben okozott károk feszámolása.

Az őrségi erdőben is jól láthatók a pusztítás nyomai. Megcsonkított, lombjuktól megfosztott, kidőlt fák, letört ágak mindenhol.  

Motorfűrészek hangjától hangos a Kámoni Arborétum. Az utakra, ösvényekre kidőlt fákat előbb feldarabolják, majd elszállítják.

Németh Gábor - vezető, Kámoni Arborétum
"Körülbelül 100 fa borult ki a csütörtöki éjszakai viharban, nagyok sok botanikai érdekesség, itt például ámbrafákat vágnak a favágók, illetve tölgyek, nagyon sok botanikai különlegesség, illetve nagyon sok idős fa, 60, 80, 100 éves fák borultak ki."  

Legkevesebb két hét szükséges a károk teljes felszámolásához, addig az arborétum nem látogathtaó.

Kedden hajnalban a Híradó stábjának lehetősége nyílt, hogy részt vegyen a Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársai által végzett légi kárfelmérésben a Kőszegi-hegység területén.

Ezeken a képeken jól látszik ahogy a nagy szélerejű vihar tövestül csavarta ki a fákat a földből. A hegygerinc fölé érve még elkeserítőbb látvány fogadta a szakembereket: a vihar oly mértékben tarolt, hogy az egyébként összefüggő erdőterületen gyakorlatilag tisztásokat alakított ki a hegytetőn.

Tóth Péter - kereskedelmi előadó, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
"Előzetes becslések szerint több száz hektáron törtek derékba a fák, ez körülbelül 20-50 ezer köbméter faanyag károsodását jelentette. Tehát eddigi ismereteink szerint a kár értéke eléri a fél milliárd forintot."

Nagy károk érték az úgynevezett érzékenyebb állományú fajtákat is, köztük a lucosokat, illetve a tányérgyökerű bükkfákat. A Kőszegi-hegység jelentősebb útszakaszainak helyreállításával már végeztek a szakemberek, ezt követi majd az erdőkárok felszámolása. Az erdészet munkatársai arra kérik a barangolókat, hogy a károk megszüntetéséig ne látogassák az érintett területeket.