Hírek

Még mindig tart az allergiaszezon, de augusztus óta csökkent a pollenkoncentráció

2012. szeptember 17., 17:31

Most főként a parlagfű és a fekete üröm okoz panaszokat az arra érzékenyeknek. Bár ilyen problémával egyre kevesebben keresik fel háziorvosukat, azért a pollenekkel még októberben is számolni kell.

Még mindig tart az allergiaszezon, de augusztus óta csökkent a pollenkoncentráció

"Folyik az orrom állandóan, ki kell fújnom, nem kapok rendesen levegőt."

Allergiás tüneteit sorolja egy páciens a Váci Mihály utcai rendelőben. Hasonló panaszokkal augusztus végén érkeztek ide a legtöbben, most már egyre kevesebb a pollenektől szenvedő beteg.

Dr. Szremácz Renáta - háziorvos, Váci M. utcai orvosi rendelő
"- Leggyakoribb a gyakori tüsszögés, orrfújás, könnyfolyás, orrdugulás, esetleg a garatnak a viszkető érzése, száraz köhögés.
 - Akkor ezek szerint az elmúlt egy-két hétben nem volt olyan jelentős ez a szám?
 -Egy-egy azért akad, hogyha heti szintre bontjuk, akkor azért olyan tíz beteg biztosan van."

Az allergiások egy részének enyhébbek a tüneteik, ezért nem kell háziorvoshoz menniük, a patikában recept nélkül is kapnak különböző készítményeket. A leghevesebb allergiás reakciókat a parlagfű okozhatja.

"Itt látható egy táblázatban ami nekünk is nagy segítséget nyújt, hogy mikor melyik pollen illetve virágféle éli szezonját. Ugye most szeptemberben vagyunk. Libatop félék, feketeüröm és parlagfű, amiről ugye már beszéltünk is, hogy már lecsengőben van."

A pollenkoncentráció a csapadékos és szeles időjárás miatt csökkent a közelmúltban a légtérben.

Dr. Stánitz Éva - megyei tiszti főorvos, Kormányhivatal
"A múlt heti adatok szerint egyetlen egy nap sem érte el Vas megyében, pontosabban itt Szombathelyen a parlagfű pollen értéke a vörös riasztási szintet, tehát a nagyon magasat egyszer sem."

Az főként az időjárási viszonyoktól függ, hogy meddig tart a pollenszezon. Várható, hogy még október elején is lesznek parlagfű pollenek a levegőben, de a szél és a csapadék tovább csökkentheti a számukat.