Hírek

Még mindig vannak szilveszterkor elszökött, gazdátlan kutyák

2020. január 09., 14:29

Még mindig van gazdátlan kutya a két szombathelyi egyesületnél, bár az elmúlt évekhez képest javult a helyzet a szilveszteri hangorkánt követően. A szervezetek vezetői szerint a regisztrált csip az egyik ami sokat segített, hogy megtalálta egymást a kutyus és a gazdi.

Még mindig vannak szilveszterkor elszökött, gazdátlan kutyák

Az előzetes figyelmeztetések ellenére is több kutya elkobórolt a szilveszteri tűzijátékok és petárdázás után. A telepekre került ebek majdnem mindegyikének szerencséje volt, hiszen gazdája kereste, és meg is találta. A menhelyeken így többségében olyan állatok vannak, amelyek nem most kerültek be, de nincs gazdájuk, örökbe fogadhatóak.

Vértesi Andrea - elnök, Állatvédők Vasi Egyesülete
Az én tapasztalatom szerint, az idei szilveszter egy kicsit könnyebb volt, mint az eddigiek, talán kevesebb állat is tűnt el. Akiket mi megtaláltunk, illetve akiknek az egyesülethez érkezett a bejelentése, ott általában csipesek voltak és rögtön megtaláltuk a gazdikat, illetve két kutya volt olyan, akiknek a csip regisztrációja nem stimmelt teljesen. Ők bekerültek a menhelyre.”

Az Állatvédők Vasi Egyesületénél a telepen és az ideiglenes befogadóknál összesen kb. 50 kutya 30 cica, nyuszi és degu van.

A Fekete István Állatvédő Egyesületnél ez az egy kutya maradt. A 87-es útról vitték be január 3-án Vasszécseny területéről, és nem keresi senki. Fiatal németjuhász.

Vigh Andrea - telepvezető, Fekete István Állatvédő Egyesület
Szilveszter estéjén több riasztásunk volt. Ott a kutyusokat vissza tudtuk juttatni a csip alapján a gazdikhoz. A jan 1-i riasztásunkban volt két kutyus amelyik tovább itt maradt. Csipesek de a gazdát nem értük el,ők másnap tudtak hazamenni. a közbe bekerülő kutyák is mind csipesek voltak így haza tudtuk juttatni.“

Mindkét egyesület közösségi oldalán és honlapján az elveszett, és az örökbe fogadható állatokról a gazdikereső albumokban kép és rövid leírás található. Itt értesülhetnek az örökbefogadónapokról is azok, akik szívesen vennének magukhoz egy kiskedvencet.