Hírek

Még nem helyezik ki a hófogó rácsokat

2010. október 26., 16:14

Egyelőre még nem tudták a hófogó rácsokat kihelyezni a főutak mellé a Magyar Közút munkatársai. A mezőgazdasági területeken ugyanis csúszásban vannak a gazdák. Már javában tart a téli felkészülés a Magyar Közútnál. Tegnap már havazott az Írottkőn, ma pedig a Kékesen is.

 

Még nem helyezik ki a hófogó rácsokat

Még mindig dolgoznak a gazdák a földeken. Van ahol még áll a kukorica is. Emiatt viszont nem tudják a közutasok a hófogókat kihelyezni a főutak mellé. Addig a rácsokat az üzemmérnökségeken tárolják. November végéig kell azokat kihelyezni. A téli sómennyiség viszont valamennyi üzemmérnökségre megérkezett már. Kb. 1000-1300 tonnát tárolnak a raktárakban. A téli felkészülés jól halad - mondja a közút területi referense. A korábbi évekhez hasonlóan most is vettek fel embereket a téli időszakra.

Szakács Gábor - területi referens
"A téli időszakra gépkocsivezetőket veszünk fel. Ez 3-5 főt jelent egy-egy üzemmérnökségen. Ezek folyamatban vannak, illetve 90%-ban már meg is történtek a felvételek."

Folyamatos a gépek, berendezése felkészítése is. Minden üzemmérnökségen 6-8 sószórókocsi áll majd  készenlétben, de bérgépeket is bevetnek nagy havazás esetén, ha kell. Néhány járműre már felszerelték a sószóró tartályokat is. Ezek azonnal bevethetők, ha valahol jegesedne, fagyna az út. Pétervári Tibor észlelő azt mondja:a következő napokban enyhébb időre számíthatunk.

Pétervári Tibor - észlelő
"10-13 fok is lehet a hétvégén helyenként. De igen nagy a bizonytalanság a köd miatt. Ahol késő délelőtt fog feloszlani vagy esetleg csak nem is oszlik, ott szürke felhőrétegl lesz belőle. Akkor ott egész nap bizony hűvös, borult marad az idő. A napos helyeken viszont kellemes időre számíthatunk."


A Közútnál november 10-én indítják el a 24 órás, folyamatos ügyeletet. Ez biztosítja, hogy nagyobb havazás, esetleg fagy esetén minél hamarabb be tudnak avatkozni a szakemberek.