Hírek

Még tart a lombhúzás szezonja, nagy intenzitással dolgozik a parkfenntartó városszerte

2020. november 26., 15:22

Az idei többletforrásból bővítették a személyi állományt, és új gépeket szereztek be, ami hatékonyabbá teszi a munkát.

 

Még tart a lombhúzás szezonja, nagy intenzitással dolgozik a parkfenntartó városszerte

A Váci Mihály utcai kiserdőnél dolgoznak a Szompark munkatársai: lombot gyűjtenek és füvet nyírnak.

A munkát ez a két új, multifunkciós adapter segíti, ami egyszerre végzi el mindkét feladatot.

"A levágott füvet, összemulcsozott füvet gyűjti össze, de tökéletesen alkalmas a vizes, összetapadt lomb gyűjtésére, és most ez a fontos, erre használjuk."  

Értékük egyenként közel 3 millió forint. A beszerzés gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a munkát, kevesebb kézi erőre van szükség. (10:31) A hidraulika képes magasra emelni a tartályt, így egyenesen a teherautó platójára üríti az összegyűjtött avart.

A fagyok beállta előtt a dolgozók több mint fele, a géppark 80 %-a a lombhúzáson dolgozik. A csapadékos időjárás miatt idén jóval több a levél, öt éve volt utoljára ennyi.

Kiss Dávid - ügyvezető, Szompark
"Körzetekre van osztva a város, a körzeteknek megfelelően haladunk. Elsősorban a belváros és a lakótelepek mentén haladunk, utána a külváros. A héten az oladi lakótelep és a Derkovits-városrész, jövő héten a Csónakázótó környékét tervezzük, és Gyöngyöshermán városrészben igyekszünk ezt a feladatot teljesíteni."

Az önkormányzat idén 90 millió forinttal többet költ parkfenntartásra. 11 fővel többet dolgoznak a Szomparknál, és például teherautót is vásároltak, így a zöldhulladék szállítása is hatékonyabb.

Horváth Soma - alpolgármester
"Jelentős összeget költött a cég gépfejlesztésre, ami megmutatkozott a fűnyírásban és most a lomb összeszedésében, ez folyamatos, még mögöttem is vannak olyan fák, amn lomb van, tehát még december elején is lesz, ahol gyűjteni kell a levelet, tehát többször körbeér a Szompark a városban. Ezeknek a gépeknek köszönhetően nagyobb intenzitással haladnak."

A lakosságtól türelmet kérnek, mert a járványhelyzet a parkfenntartó alkalmazottait is érinti, van, hogy egyszerre többen is kiesnek a munkából, de igyekeznek ütemterv szerint haladni. Továbbá, akik a házaik előtti közterületen maguk összegyűjtik a lombot, értesítsék a Szomparkot és a cég elszállítja.